Succesvol verwijderen van komkommerbontvirus CGMMV

Virussen bezorgen veel groente- en fruittelers de nodige kopzorgen. Een bekend en actueel voorbeeld is het tomatenvirus ‘Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV) dat internationaal al behoorlijk wat slachtoffers heeft gemaakt als het gaat om getroffen bedrijven in de glastuinbouwsector. Ondanks dat het virus niet direct gevaar oplevert voor mens en dier, kan de aanwezigheid van het virus er wel voor zorgen dat (een deel van) de teelt geruimd moet worden. Voor ons was dit voldoende aanleiding om onderzoek te doen naar eventuele invloed van wasprocessen op het bestrijden én verwijderen van virussen.

Komkommerbontvirus als test-virus tijdens laboratoriumonderzoek  

Aangezien het tomatenvirus sinds oktober 20219 aangemerkt staat als quarantainewaardig, waren we genoodzaakt een alternatief virus te hanteren in onze tests. Na overleg met Groen Agro Control, een onafhankelijk en professioneel laboratorium dat samen met ons het onderzoek heeft uitgevoerd, kozen we voor het komkommerbontvirus (CGMVV). Vervolgens hebben we diverse testen uitgevoerd naar de invloed van verschillende wasprocessen op het verwijderen van een virus dat aanwezig was op oogstkratten. Dit omdat virussen zich op verschillende manieren, onder andere via logistieke kratten, kunnen verspreiden.

Krattenwasser-test op basis van verschillende parameters

Verschillende factoren zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat van een wasproces. Tijdens ons onderzoek zijn verschillende parameters nauwkeurig onderzocht: verschil in temperatuur, verblijftijd in de wasser, reinigingsmiddel/desinfectiemiddel, het sproeibeeld en tot slot de wasdruk. Benieuwd naar de volledige onderzoeksopzet en resultaten? Lees dan onze gedetailleerde beschrijving van het eerder uitgevoerde onderzoek.

Deze resultaten blijken nu ook voor de komkommerteelt bijzonder waardevol  te zijn, aangezien ook in dit deel van de glastuinbouw steeds meer aandacht ontstaat voor hygiëneprotocollen en het tegengaan van virusverspreiding.  Ook hier geldt nu eenmaal dat voorkomen beter is dan genezen!

We delen onze inzichten graag in de strijd tegen verspilling!

Kwekers en telers die geïnteresseerd zijn in onze aanpak, moedigen we van harte aan om zich te melden: neem hier contact met ons op. Wij gaan namelijk graag samen de strijd aan in het bestrijden van virussen.

Lees ook deze nieuwsberichten

Meer wassen met minder voor teelt op water

Meer wassen met minder voor teelt op water

Wij investeren momenteel in onderzoek en ontwikkeling van wasmachines met een lager waterverbruik. Dankzij nieuwe, betere filters worden grote hoeveelheden vuil uit het waswater gehaald.

Lees verder

Succesvol verwijderen van komkommerbontvirus CGMMV

Succesvol verwijderen van komkommerbontvirus CGMMV

Wij deden onderzoek naar de eventuele invloed van wasprocessen op het bestrijden én verwijderen van virussen als ToBRFV en CGMMV. De resultaten van dit onderzoek blijken bijzonder waardevol te zijn!

Lees verder

Het jaar 2020: een terugblik

Het jaar 2020: een terugblik

Een terugblik op een druk en dynamisch 2020 door onze directeur Joep Janssen.

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht