Succesvol verwijderen van komkommerbontvirus CGMMV

Virussen bezorgen veel groente- en fruittelers de nodige kopzorgen. Een bekend en actueel voorbeeld is het tomatenvirus ‘Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV) dat internationaal al behoorlijk wat slachtoffers heeft gemaakt als het gaat om getroffen bedrijven in de glastuinbouwsector. Ondanks dat het virus niet direct gevaar oplevert voor mens en dier, kan de aanwezigheid van het virus er wel voor zorgen dat (een deel van) de teelt geruimd moet worden. Voor ons was dit voldoende aanleiding om onderzoek te doen naar eventuele invloed van wasprocessen op het bestrijden én verwijderen van virussen.

Komkommerbontvirus als test-virus tijdens laboratoriumonderzoek  

Aangezien het tomatenvirus sinds oktober 20219 aangemerkt staat als quarantainewaardig, waren we genoodzaakt een alternatief virus te hanteren in onze tests. Na overleg met Groen Agro Control, een onafhankelijk en professioneel laboratorium dat samen met ons het onderzoek heeft uitgevoerd, kozen we voor het komkommerbontvirus (CGMVV). Vervolgens hebben we diverse testen uitgevoerd naar de invloed van verschillende wasprocessen op het verwijderen van een virus dat aanwezig was op oogstkratten. Dit omdat virussen zich op verschillende manieren, onder andere via logistieke kratten, kunnen verspreiden.

Krattenwasser-test op basis van verschillende parameters

Verschillende factoren zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat van een wasproces. Tijdens ons onderzoek zijn verschillende parameters nauwkeurig onderzocht: verschil in temperatuur, verblijftijd in de wasser, reinigingsmiddel/desinfectiemiddel, het sproeibeeld en tot slot de wasdruk. Benieuwd naar de volledige onderzoeksopzet en resultaten? Lees dan onze gedetailleerde beschrijving van het eerder uitgevoerde onderzoek.

Deze resultaten blijken nu ook voor de komkommerteelt bijzonder waardevol  te zijn, aangezien ook in dit deel van de glastuinbouw steeds meer aandacht ontstaat voor hygiëneprotocollen en het tegengaan van virusverspreiding.  Ook hier geldt nu eenmaal dat voorkomen beter is dan genezen!

We delen onze inzichten graag in de strijd tegen verspilling!

Kwekers en telers die geïnteresseerd zijn in onze aanpak, moedigen we van harte aan om zich te melden: neem hier contact met ons op. Wij gaan namelijk graag samen de strijd aan in het bestrijden van virussen.

Lees ook deze nieuwsberichten

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Na het ontwikkelen van succesvolle reinigingsmethodes voor verwijdering van het TVX virus, ToBRFV en CGMMV virussen, onderzocht Limex deze zomer op eigen initiatief diverse wasprocessen om Fusarium Oxysporum te verwijderen uit oogstkratten en zaaitrays.

Lees verder

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

Onze senior account manager, Gertie Rongen, en sales engineer, Bart Bovee, geven 6 redenen om een wasmachine te huren!

Lees verder

Het belang van goed onderhoud

Het belang van goed onderhoud

Grondig en nauwkeurig onderhoud van een wasser zorgt ervoor dat de machine optimaal blijft presteren en lang meegaat. Paul geeft je tips!

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht