Duits familiebedrijf maakt switch van tomatenteelt naar sla op water met hulp van Limex drijverwasmachine

Leo Berghs-Trienekens is een begrip in het Duitse Straelen en omgeving. Het familiebedrijf heeft een kas waar tot voor kort vooral tomaten stonden. De stijgende energieprijzen in de winter deden de teler echter besluiten te stoppen met stoken. De door de zon verwarmde tomaten werden nog geoogst, de kas werd geruimd, en nu groeien op de helft van het areaal bladgroenten en kroppen sla op water.

Ervaring in slateelt, afzet goed geregeld

Doordat familie Berghs Trienekens al ervaring had met slateelt in de vollegrond, is de stap voor hem snel gezet. Ook afzet heeft hij al, en het lidmaatschap van Landgard draagt daar ook zeker aan bij. De sla groeit inmiddels dus niet alleen buiten bij Leo Berghs-Trienekens, maar nu ook in de kas, op drijvers van Dry Hydroponics. Dat bedrijf gaf de tip om bij Limex navraag te doen naar een wasmachines voor drijvers.

Twee familiebedrijven met korte lijnen

Dat ook Limex, net als Leo Berghs-Trienekens, een familiebedrijf is, wist de teler goed te waarderen. “Het is prettig dat de lijnen kort zijn,” vertelt Dhr. Leo Berghs Trienekens. “Je kan gewoon binnenlopen in de fabriek, die hier overigens in de buurt zit, en we noemen elkaar bij de voornaam.” Voordat hij tot aanschaf overging, heeft hij uitgebreid de drijvermachines kunnen bekijken en testen. “Dat vergroot het vertrouwen voor de aankoop.”

De drijverwasser sluit goed aan op de oogstmachine

Samen met de teler zocht Limex een oplossing die goed in te passen was in het nieuwe systeem. Dat heeft geresulteerd in een drijverwasser die is geïntegreerd in de oogstlijn, waar wordt gezorgd voor organische en microbiologische reiniging. Ook algen worden door de wasmachine verwijderd, die bovendien nog een stukje ontsmetting biedt door middel van waterstofperoxide.

Drijverwasmachine die ook kratten kan wassen en onderhoudsvrij is

Daarnaast kan de machine ook eenvoudig door de teler worden ingezet om kratten te wassen. “En zolang je de machine goed schoonhoudt, is er eigenlijk geen onderhoud nodig,” vertelt Dhr. Bergs Trienekens. “We waarderen de professionele en persoonlijke aanpak van Limex”. Hij is positief over zowel de nieuwe wasmachine als over de slateelt op water – wellicht gaat in de toekomst de volledige kas over op sla. Dat kan dan verder worden opgepakt door de opvolger: de zoon van Leo staat al klaar om het bedrijf in de toekomst over te nemen.

Mogelijk ook interessant

Drijverwassers

Drijverwassers

Het reinigingseffect van onze drijverwassers voldoet aan strenge hygiënevoorschriften, waardoor elke teelt cyclus begint met schoon uitgangsmateriaal.

Bekijk machine

Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Christ Monden: “Nadat ik Joep Janssen een rondleiding had gegeven in de kas en mijn wensen had gedeeld, had Joep meteen een beeld van de toepassingsmogelijkheden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van de wasinstallatie waardoor wij veel water besparen.”

Bekijk case

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

“Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen.” – Koen Saris

Bekijk case

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op