Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

Op 16 augustus werd een krattenwasmachine met afblazer voor oogstkratten opgeleverd bij Wijnen Square Crops in Grubbenvorst NL. Wijnen Square Crops is een groenteteler die moderne technieken op een duurzame wijze inzet. Als onderdeel van telersvereniging Harvest House, dragen ze bij aan een efficiënte levering van paprika’s en komkommers van hoogwaardige kwaliteit.

Reinigings vraagstuk

Vanaf 2011 huurde Wijnen al periodiek Limex krattenwassers om seizoensgebonden reinigingsvraagstukken op te vangen. In 2016 hebben ze ervoor gekozen om toch te investeren in een kleine wasser als permanente vervanging. 

Toen de virus druk op globale schaal toenam, wilde Wijnen zich daar goed tegen wapenen. Limex had net een onderzoek ingesteld naar verwijderingsmethodes voor hardnekkige virussen zoals het tomatenvirus (ToBRFV) en een komkommervirus (CGMMV). Deze reinigingsmethodes bleken uitermate effectief. Daarop besloot Wijnen ook te kiezen voor een intensiever reinigingsproces.

Speciale krattenwasser 

Wijnen kreeg een gloednieuwe krattenwasser mét een afblazer. Het goed afblazen van kratten is namelijk zeer belangrijk omdat vocht stengelrot kan veroorzaken bij paprika’s. De moeilijkheid aan het configureren van dit wasproces, is dat de paprika’s en komkommers vervoerd worden in klapkratten. Scharnieren en kliksystemen zijn moeilijker te bereiken tijdens wassen en afblazen.

Om een grondige behandeling en het beste reinigingsresultaat van de klapkratten te waarborgen, zijn er speciale aanpassingen gedaan aan de krattenwasser voor Wijnen. Ondanks dat de klapkratten een uitdaging vormden in de configuratie van de machine, was het reinigings- en droogresultaat zeer doeltreffend. 

Warmtewisselaar

Duurzaamheid is een belangrijke noemer binnen Wijnen Square Crops. Gelukkig mag Limex ook haar steentje daar aan bijdragen. Zo wordt water in de machine gecirculeerd en gefilterd en maakt de krattenwasser gebruik van warmtewisselaars op de hoofdwas én op de naspoeling. Dat houdt in dat het water in deze krattenwasser wordt verwarmd door restwarmte uit het bedrijf. 

De uitkomst: een stevige krattenwasser met een capaciteit van 600 kratten per uur met een effectief en duurzaam was- en droogresultaat.

Ervaring van Koen Saris van Wijnen Square Crops betreft de krattenwasser

“De virus en ziektedruk in onze teelten wordt steeds groter. We doen er alles aan om virussen en ziektes buiten ons bedrijf te houden en bij een besmetting de verspreiding intern te voorkomen. Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen. 

Doordat de machine uitgevoerd is met een dubbele blower kunnen de kratten direct gebruikt of opgeslagen worden. Voorheen moesten we ze altijd nog eerst ergens laten drogen met alle risico’s en extra handeling van dien wat nu gelukkig niet meer nodig is.“

Grubbenvorst NL / September 2021 / Koen Saris, Operationeel directeur bij Wijnen Square Crops

 

Ook geïnteresseerd in onze machines?

Bekijk onze machines >

Mogelijk ook interessant

Maak kennis met onze duurzame partner: PlantLab

Maak kennis met onze duurzame partner: PlantLab

“We zijn heel enthousiast over het wasresultaat van de Limex-machine. We delen onze plannen en werkmethode graag met een bedrijf als Limex, omdat ze net als wij duurzaamheid voorop hebben staan, en we kijken uit naar een mooie en succesvolle samenwerking in de toekomst!” – Hans van Scheijndel

Bekijk case

Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

“In de teelt zien we cyclus na cyclus de tulpen gelijkmatig opkomen. Extra toegevoegde waarde is dat de machine TVX virus kan verwijderen. Ik kan elke tulpen kweker een Limex wasser aanbevelen.” – Joost Wesselman

Bekijk case

Silver – onze krattenwasser partner in Chili

Silver – onze krattenwasser partner in Chili

“Wij werken met veel plezier samen met Limex, waar alle kennis in huis is betreffende de uitdagingen op het gebied van hygiëne en waterschaarste waar wij in Chili en sommige andere regio’s mee te maken hebben.” – Martin Campos

Bekijk case

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op