Schuim units

Hygiëne is van essentieel belang voor kwekerijen. Zaaitrays, oogstkratten en CC-karren moeten gedesinfecteerd worden om verzekerd te zijn van veilig uitgangsmateriaal. Menno Florades is een veelgebruikt, effectief middel voor desinfectie in de opkweek. Door te schuimen verhogen we de effectiviteit van het desinfectiemiddel enorm.

Limex heeft unieke schuimunits ontwikkeld die Menno Florades opschuimen. Deze units vormen een verlengstuk van je bestaande machine en een optimalisatie van het wasproces.  

Vraag meer informatie aan

Waarom ‘Precisie Schuimen’ met een Limex schuimunit?

 • Effectievere desinfectie vanwege langere contacttijd
 • Door het schuim blijft desinfectiemiddel langer op het oppervlak
 • Precieze dosering van het desinfectiemiddel
 • Verlagen van verbruik om milieubelasting en kosten te verlagen
 • Gesloten laagdikte op allerlei oppervlakken, zelfs CC-karren
 • Te combineren met Limex-wasmachines in één lijn
 • Unieke Precision Foaming-technologie
 • Start-stop functie voor momenten dat er geen producten zijn
 • Mogelijkheid om ook andere middelen op te schuimen
 • Ontwikkeld in de praktijk en niet op kantoor
 • Degelijk gebouwd voor jarenlange functionaliteit 

Schuimen verlengt de contacttijd van het desinfectiemiddel

Het aanbrengen van desinfectiemiddel in schuimvorm verlengt de contacttijd tussen het middel en het productoppervlak aanzienlijk. Vloeibaar desinfectiemiddel vloeit snel weg, waardoor het oppervlak snel droogt. Schuim blijft langer op het oppervlak aanwezig dan vloeistof. Zo wordt de contacttijd met de chemie verlengd, wat zorgt voor een aanzienlijk betere desinfectie. Een gevolg daarvan: de concentratie van het desinfectiemiddel kan naar beneden. Dit verlaagt vervolgens weer de milieubelasting en verbruikskosten.  

Menno Florades

Menno Florades is een middel dat veel wordt toegepast door plantenkwekers en zaadveredelaars. Het middel is gecertificeerd als gewasbeschermingsmiddel en heeft een N-nummer met als toelating biocide. Daardoor weten we dat het voldoet aan wet- en regelgeving. Essentieel: Menno Florades staat bekend om zijn hoogwaardige desinfecterende eigenschappen met minimale milieubelasting. In onder andere Duitsland is Menno Florades zelfs toegestaan in de biologische teelt. Met de Limex schuimunit optimaliseren we deze effectieve desinfectie enorm. Menno Chemie Vertrieb GmbH, de fabrikant van Menno Florades, heeft veel lab-onderzoek gedaan naar effectiviteit en contacttijd tegen bacteriën, schimmels en virussen. Zowel Menno Chemie Vertrieb GmbH als Royal Brinkman vertellen er graag meer over. 

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Desinfectiemiddelen zijn extreem effectief op het oppervlak van producten zoals kratten, zaaitrays en karren. Eventuele vervuiling van dit oppervlak heeft echter een sterk negatief effect op de werking van een desinfectiemiddel.  Micro-organismen verschuilen zich namelijk in en onder deze organische vervuiling. Het heeft daarom weinig zin om vuile producten te behandelen met een desinfectiemiddel. Daarom raden we nadrukkelijk aan om producten eerst te reinigen, voorafgaand aan de behandeling met een desinfectiemiddel. Dit is ook het geval bij schuim desinfectie. Eerst reinigen, dan pas desinfecteren.

De ontwikkeling van Precisie Schuimen

De eerste Limex schuimunit werd in 2017 geïnstalleerd bij een zaadveredelaar in Zuid Nederland. Schuim werd in te grote hoeveelheden aangebracht waardoor overtollig schuim van de trays afdruppelde. Overtollig schuim werd opgevangen en door middel van een circulatiesysteem hergebruikt en weer op producten aangebracht. In de loop van de dag, door diverse externe invloeden, daalde echter de effectiviteit van het circulerende schuim. Het ontwerp werd rigoureus omgegooid en dit resulteerde in de huidige generatie schuimunits. Deze schuimunits, die veel meer mogelijkheden bieden, noemen we “precisie schuimen”.  De nieuwste Limex schuimunits brengen een zeer nauwkeurige schuimlaag op het oppervlak van de producten aan. De schuimlaag-dikte is instelbaar en is goed aan te passen om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. Als er even geen producten komen wordt het schuimen uitgeschakeld om later weer acuut en automatisch in te schakelen. 

10-tallen schuimunits in gebruik, interesse groeit

Inmiddels zijn er circa 25 schuimunits succesvol in gebruik in Nederland en Duitsland. Er is veel interesse vanuit andere landen zoals Italië, Mexico, Scandinavië en Amerika.  

Trays en kratten inschuimen met het desinfectiemiddel Menno Florades

Zie in deze video een krattenwasmachine gevolgd door een schuimunit. Kratten en kleine bakjes worden ingeschuimd. De capaciteit in deze video is slechts enkele honderden kratten per uur, maar grotere capaciteiten zijn uiteraard geen enkel probleem. Zaaitrays en plantenkwekersbakken gaan door dezelfde machine.

Big boxes desinfecteren met Menno Florades in schuimende vorm

In deze video wordt een wasmachine voor kuub-kisten weergegeven, gevolgd door een schuimunit. Door de nieuwe schuimtechniek is het mogelijk om het hele oppervlak van de box te voorzien van een uiterst nauwkeurige schuimlaag. De capaciteit van deze installatie is 50 tot 100 boxen per uur. Momenteel worden deze machines ingebouwd in een compleet geautomatiseerde verwerkingslijn voor boxen. Als deze opstelling in bedrijf wordt genomen delen we de beelden graag met ons netwerk. Dit wordt verwacht in het 4de kwartaal van 2024.

CC-karren optimaal desinfecteren met schuim van Menno Florades

Zelfs plantenkarren, bijvoorbeeld CC-karren, kunnen worden geschuimd door de Limex schuimunits. Denk aan capaciteiten tot 100 karren per uur. In de onderstaande video worden karren eerst gewassen en vervolgens geschuimd. Een CC-kar kan tot wel 30 platen bevatten. Deze compact gestapelde karren zijn voor onze schuimunit geen uitdaging. 

Schuimen van andere middelen (als Steril van L.G. Italia S.R.L.)

In de markt zijn er diverse desinfectiemiddelen beschikbaar- veelal ook in schuimvorm toepasbaar. In samenwerking met L.G. Italia heeft Limex veel getest met het middel Steril. Door bepaalde parameters anders in te stellen is ook Steril toepasbaar in de schuimunits.  Limex is voortdurend op zoek naar andere middelen om te schuimen. Er zijn vele mogelijkheden. Neem gerust contact op met onze collega’s van verkoop om de mogelijkheden te bespreken. 

Andere manieren om het desinfectie effect te verhogen

We delen graag aanvullende voorzorgsmaatregelen om het desinfectie effect te verhogen. 

 • Verleng de contacttijd door de geschuimde producten op een tochtvrije beschutte plek op te slaan. Logischerwijs: schuim droogt sneller in de zon en in de wind dan in een dichte schuur. 
 • Verleng de contacttijd door stapels producten in te sealen met folie. Dit zorgt ervoor dat producten langer vochtig blijven.
 • Plaats behandelde producten in een schone dichte opslaghal. Voorkom dat ongedierte (zoals vogels, muizen en ratten) de schone producten weer bevuilt.

Zuur tast beton aan

Diverse desinfectiemiddelen, waaronder Menno Florades, zijn zuur. Zuur tast beton aan. Zorg ervoor dat de vloer rondom de schuimunit en bij de opslag van producten is beschermd tegen de inwerking van zuur. Denk bijvoorbeeld aan een coating op de vloer, of zuurbestendige beton. 

Wat zijn de ervaringen van onze klanten?

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Het wasresultaat was al snel te zien aan de betere wortelkwaliteit. Wat ons ook in staat stelde het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken. Met dit systeem zijn we ook goed opgewassen tegen virussen en bacteriën.” – 2021 Dhr. Achim Gernert, eigenaar van Jungpflanzen Gernert

“We werken al jaren samen met Limex omdat we tevreden zijn over de wasmachine en de support. Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen ” 2021, Dhr. Oliver Schneider, Directeur en opvolger bij Helmut Schneider GmbHVraag meer informatie aan

 

Wil je graag nog meer informatie over dit onderwerp? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Karrenwassers

Karrenwassers

De karrenwasser is in staat om deense karren, CC-containers en Florakarren grondig te reinigen. Karren vrij van zand, schimmels en ziektes. 20 tot 100 karren per uur is gebruikelijk.

Bekijk machine

Limex schuimunits en het effect van Menno Florades schuim: een efficiënte combinatie

Limex schuimunits zijn specifiek ontworpen voor de efficiënte desinfectie van oppervlakken van bijvoorbeeld kratten, zaaitrays en plantenkarren. Deze schuimunits maken gebruik van geavanceerde technologie om desinfectiemiddelen om te zetten in stabiel en consistent schuim.

Lees verder

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op

Dit zeggen tevreden klanten over ons

Limex emmerwasmachine bij Kurz Blumen in Korntal-Münchingen in Duitsland

“Limex heeft ons heel goed geadviseerd over de mogelijkheden voor het professioneel reinigen van bloemenemmers.  Gemaakte afspraken zijn nagekomen en hun service is uitstekend te noemen. De wasser is echt een investering die nu al zijn waarde heeft bewezen in ons bedrijf.”

Automatisering in de tuinbouw: een duurzame en efficiënte traywasser voor Iribov

Michiel van Bennekom: “Limex doet wat ze zeggen en zegt wat ze doen. We zijn uiteindelijk zeer tevreden met het geleverde product, waarmee we goed kunnen werken.”

Limex bakken- en traywasser bij Jungpflanzen Gernert

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Het wasresultaat was al snel te zien aan de betere wortelkwaliteit.” – Achim Gernert, eigenaar Gernert Jungpflanzen

Twee krattenwasserlijnen bij RedStar: schitterende was- en droogresultaten

Peter van Geest, Coördinator TD bij RedStar: “Tegen de tijd dat de kratten gestapeld zijn, zijn ze droog. Voor ons is dat al een hele grote vooruitgang. De oplossingen die door Limex gevonden zijn, daar zijn we dus echt heel blij mee.”

Wasser voor aardbeien substraatbakken voor Jarðarberjaland in Ijsland

Steinar Jensen: “We streven naar een optimale hygiëne, zonder chemische producten. Alles werkt precies zoals Limex zei dat het zou werken.”

Twee familiebedrijven bedrijven bundelen hun krachten: VHM en Limex werken samen aan de realisatie van een boxenwaslijn voor kuubskisten

Rik, VHM: “Met deze samenwerking komen die verschillende markten samen. Wij tillen dankzij de expertise van Limex de hygiëne van onze lijnen naar een hoger niveau, en Limex heeft nu toegang tot automatisering.”

5 Traywassers in 4 jaar bij Svenska Skogsplantor

“Onze samenwerking met Limex is erg goed verlopen. Een leverancier waarmee we graag samen blijven werken en die we aanbevelen als goede partner.” – Niclas Noord

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

“Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen.” – Koen Saris

Karren- en traywassers Ontario Plants Propagation

“Ik ben écht groos dat wij zulke grote, intensieve karren- en traywassers krijgen” – Pieter van Dijk

Volautomatische waslijn voor Royal De Ree Holland

“Uiteindelijk hebben wij een systeem dat de gaasbakken veel schoner wast dan de oude installatie en is de bediening van 3 personen naar 1 persoon teruggebracht.” – Joost van den Berg

Reichenspurner Hof in Tüßling beperkt verspreiding van virussen en schimmels met de nieuwe Limex krattenwasser

Directeur dhr. Stefan Smole: “Met deze compacte machine kunnen we erg efficiënt onze kisten wassen en desinfecteren en we besparen reinigingsmiddel, water en energie”

Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

“In de teelt zien we cyclus na cyclus de tulpen gelijkmatig opkomen. Extra toegevoegde waarde is dat de machine TVX virus kan verwijderen. Ik kan elke tulpen kweker een Limex wasser aanbevelen.” – Joost Wesselman

Limex emmerwasser bij Veiling Holambra Brazilië

“Limex heeft met de levering van de emmerwasser volledig aan al onze verwachtingen voldaan. Limex heeft in Brazilië een tevreden klant!” – André van Kruijssen

Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Christ Monden: “Nadat ik Joep Janssen een rondleiding had gegeven in de kas en mijn wensen had gedeeld, had Joep meteen een beeld van de toepassingsmogelijkheden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van de wasinstallatie waardoor wij veel water besparen.”

Matman Australië: Limex wasmachines op voorraad, supersnelle levering en professionele service.

“Ik gebruik uitsluitend machines van Limex vanwege de bewezen en degelijke kwaliteit.” zegt Rob van Geneijgen

Maak kennis met onze duurzame partner: PlantLab

“We zijn heel enthousiast over het wasresultaat van de Limex-machine. We delen onze plannen en werkmethode graag met een bedrijf als Limex, omdat ze net als wij duurzaamheid voorop hebben staan, en we kijken uit naar een mooie en succesvolle samenwerking in de toekomst!” – Hans van Scheijndel

Duits familiebedrijf maakt switch van tomatenteelt naar sla op water met hulp van Limex drijverwasmachine

“Het is prettig dat de lijnen kort zijn,” vertelt Dhr. Leo Berghs Trienekens. “Je kan gewoon binnenlopen in de fabriek.” Hij heeft uitgebreid de drijverwasmachines kunnen bekijken en testen. “Dat vergroot het vertrouwen voor de aankoop. En zolang je de machine goed schoonhoudt, is er eigenlijk geen onderhoud nodig. We waarderen de professionele en persoonlijke aanpak van Limex”.

Karrenwasser Limex draagt bij aan hygiëne WPK Vegetable Plants

“Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden”, aldus Erik van der Arend – algemeen directeur bij WPK Vegetable Plants.

Spargelmesser Firmenich plaatste al 120 kistenwasmachines van Limex in Duitsland

Bedrijfsleider Jürgen Firmenich: “Als alle leveranciers zo zouden presteren als Limex, heb ik veel minder zorgen: de communicatie is goed, en als er toch een keer een probleem is, wordt dat snel opgelost.”

LCS / Royal FloraHolland Emmerwassers

“De Limex-wasmachines zijn voor LCS een onmisbare component voor een succesvolle dienstverlening!” – Jan van Hoef

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Na verschillende machines te hebben getest, hebben we voor Limex gekozen. Ze gaven ons deskundig en gedegen advies tijdens het aankooptraject. Zo konden we de nieuwe machine aan onze behoeften aanpassen. Inmiddels hebben we de ervaring dat ze ook goede aftersales-service en -advies bieden. – Hansjürg Imhof

Limex krattenwasser bij Boer Erik

“Bij andere fruittelers heb ik machines van Limex zien staan, zelfs een die al 25 jaar in gebruik is en nog steeds werkt. Op het moment dat ik investeer, vind ik het belangrijk om in kwalitatieve en goedwerkende producten te investeren die ik jarenlang kan blijven gebruiken” – Boer Erik

Limex ontwikkelt proces voor hygiënische reiniging van zaai trays

“Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen.”- Oliver Schneider

Duurzame boxenwasser Scherpenhuizen

Limex leverde voor distributiecentrum Scherpenhuizen een boxenwasser, type KKW6000NS voor het duurzaam wassen van boxen waarbij het water verwarmd wordt door hoogwaardige restwarmte uit de koeling.

Hishtil en Limex kondigen uitgebreide samenwerking aan

“Dankzij deze productieve samenwerking tussen Limex en Hishtil kunnen beide bedrijven hun klanten de beste reinigingsoplossing en gezond opkweekmateriaal bieden, zodat ze hun gewaskwaliteit en opbrengsten kunnen maximaliseren.” – Amit Dagan

Uitbreiding bij Box Cleaning Service: nieuwe locatie én nieuwe krattenwasser

Luc Vrenken: “We werken al jaren tot volle tevredenheid samen. Ik heb veel wassers in de praktijk zien draaien, maar door de robuuste bouwwijze van Limex blinken ze echt uit.”

Silver – onze krattenwasser partner in Chili

“Wij werken met veel plezier samen met Limex, waar alle kennis in huis is betreffende de uitdagingen op het gebied van hygiëne en waterschaarste waar wij in Chili en sommige andere regio’s mee te maken hebben.” – Martin Campos

Limex traywasser bij Bergvik Skog Plantor

“De traywasmachine werkt geweldig en dat heeft de totale productie op de kwekerij een enorme boost gegeven. Ik kan elke bosplantproducent de Limex-traywasmachine aanraden.” – Ronny Anngren

Limex krattenwasser bij Banken Champignons

“De Limex krattenwasser voldoet aan onze hygiëne-eis (microbiologische reinheid) en heeft een droogresultaat van minder dan vier gram per kratje. Zo kunnen 5600 kratjes per uur schoon afgeleverd worden, waardoor onze levercapaciteit optimaal blijft.” – Jurgen Banken