Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

Limex leverde twee krattenwassers van het model T1802 aan Wesselman Flowers. Deze wasmachine bestaat uit vier was secties waarin telkens een andere combinatie van kracht, temperatuur, tijdsduur en chemische inwerking wordt toegepast.

Introductie

Wesselman Flowers is een begrip in de Nederlandse tulpenwereld. Het familiebedrijf bestaat sinds halverwege de 19e eeuw en momenteel staat Joost Wesselman als 4e generatie aan het roer van de organisatie. Het bedrijf is met zijn drie kwekerijen in Roelofarendsveen gespecialiseerd in tulpen broei (waterteelt van de tulp). Joost Wesselman is tevens oprichter van Tulpen.nl. Dit is een handelsplatform oftewel samenwerkingsverband van diverse kwekerijen en produceert 250 miljoen tulpen per jaar. 

Voor een tulpenkwekerij kan het een uitdaging zijn om in het seizoen de waterkwaliteit en groei van de tulpen in de prikbakken van gelijkwaardig niveau te houden. Over het algemeen geldt: hoe zuiverder het uitgangsmateriaal, hoe langer de teelt goed onder controle gehouden kan worden. Vandaar dat Joost Wesselman op zoek ging naar een krattenwasser die intensiever en nadrukkelijker reinigt. Zo kwam hij bij Limex terecht.

Werkwijze en behaalde resultaten – krattenwasser

Onze collega Joep Janssen heeft samen met Joost Wesselman enkele testen uitgevoerd op de beschikbare testmachines bij Limex, zo werd de juiste configuratie bepaald. De krattenwasser bestaat uit vier secties waarin telkens een andere combinatie van kracht, temperatuur, tijdsduur en chemische inwerking wordt toegepast. In de eerste sectie wordt onder hoge druk grove vervuiling verwijderd, ook wel voorspoeling genoemd. De volgende sectie maakt gebruik van veel flow en lagere druk en temperatuur, water wordt gecirculeerd en gefilterd om het watergebruik zo laag mogelijk te houden. De derde sectie zorgt voor het afblazen van het overtollige water waarna sectie vier een desinfectiemiddel aanbrengt. Deze machine heeft een capaciteit van 700 bakken schoonmaken per uur en is geïntegreerd in een geautomatiseerde lijn.

Een seizoen bestaat uit 4 á 5 teelt cycli van circa 3 weken. Nadat de eerste machine ingebruik was genomen bleek dat tulpen homogeen opkomen gedurende diverse teeltcycli achter elkaar. Dit is anders dan voorheen. Want gebruikelijk was dat elke volgende cyclus de tulpen minder gelijkmatig groeien. Dit is te wijten aan de schimmel pyhium die de groei nadelig beïnvloed. In schone prikbakken heeft pythium dus aantoonbaar minder effect op de tulp. Joost Wesselman merkte na het installeren van de wasser dat de groei van de tulpen in de tweede cyclus precies even goed was als in de eerste cyclus. Ook in de derde en de vierde cyclus bleek de tulp gelijkmatig te groeien. Hoe gelijkmatiger de tulpen opkomen hoe minder oogstmomenten de tulpenkweker hoeft te plannen, aangezien alle tulpen tegelijk geoogst kunnen worden. Wesselman zag duidelijk na het installeren van de eerste wasser dat de 2e, 3e en 4e teelt even gelijkmatig was dan de eerste. Vandaar dat Wesselman Flowers inmiddels ook een tweede Limex krattenwasser in gebruik heeft genomen!

TVX virus verwijderen uit prikbakken

Limex heeft het toegepaste wasproces getoetst op het effectief verwijderen van het TVX (Tulip Virus X), in samenwerking met het laboratorium Groen Agro Control. Het wasproces blijkt ook effectief in het verwijderen van het TVX virus. Met deze wasmachine is het mogelijk om herbruikbare teeltbakken meerdere malen per seizoen te gebruiken, zonder dat een virus achterblijft en toekomstige gewassen kan infecteren. Voor meer informatie over het laboratorium onderzoek, zie: TVX-virus te verwijderen uit prikbakken? | Lees nu | Limex

Hoe heeft Wesselman Flowers de samenwerking met Limex ervaren?

“De eerste krattenwassers, die ik jaren geleden kocht, moest binnen 3 jaar worden vervangen, de tweede krattenwasser moest na 5 jaar worden vervangen. De Limex wasser levert een veel intensiever wasproces en hoef niet meer te worden vervangen. Door de machine goed te onderhouden blijft het wasproces optimaal en is investeren niet meer nodig. In de teelt zien we cyclus na cyclus de tulpen gelijkmatig opkomen. Extra toegevoegde waarde is dat de machine TVX virus kan verwijderen. Ik kan elke tulpen kweker een Limex wasser aanbevelen.”

Joost Wesselman, President at Wesselman Flowers en President at Tulpen.nl, Roelofarendsveen, mei 2021

 

Ook geïnteresseerd in onze machines?

Bekijk onze machines >

Mogelijk ook interessant

Krattenwassers

Krattenwassers

Moeite om je groente en/of fruit gezond en ziektevrij te houden? Of bacteriën en schimmels in de standaard en multi-light champignonkratten tegengaan? Een krattenwasmachine van Limex is dé oplossing.

Bekijk machine

Nieuwe wasmachine voor prikbakken/ tulpenbakken

het belang van goede reiniging van tulpenbakken in de strijd tegen Pythium of wortelverslijming

Lees verder

Effectieve verwijdering TVX virus

Het Tulpen Virus X is voor bloembollentelers, en in het bijzonder voor tulpenbroeiers, een bijzonder taai bestrijdbaar virus.

Lees verder

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op