5 Traywassers in 4 jaar bij Svenska Skogsplantor

Begin 2018 installeerde Limex samen met zijn wederverkoper Aquadrip een traywasser voor zaaitrays voor naaldbomen bij Svenska Skogsplantor in Hallsberg (Zweden). Er worden elk uur 900 trays gereinigd. De traywasmachine is afgestemd op andere apparatuur in de lijn, voor automatische verwerking van de trays. De machines communiceren met elkaar voor een efficiënte doorstroming van de trays.

  • Begin september 2019 bestelde Svenska Skogsplantor een tweede traywasser van Limex voor zijn kwekerij in Stakheden.
  • Eind februari 2020 een derde en vierde traywasser voor de kwekerijen in Lugnet en Trekanten
  • Januari 2021 de vijfde traywasser voor de kwekerij in Kilåmon

Introductie

Svenska Skogsplantor is een bedrijf dat 140 miljoen naaldbomen per jaar produceert op vijf kwekerijen in Zweden. Svenska Skogsplantor is onderdeel van Sveaskog, een van de grootste en meest professionele bosbouwbedrijven in Zweden. Het bedrijf heeft een sterke langetermijnvisie en streeft ernaar om zijn impact op het milieu te minimaliseren. Een deel van deze visie deed hen besluiten om Conniflex, een kleverige hars, te gebruiken op zaailingen. Deze coating beschermt de jonge planten tegen de dennensnuitkever en maakt het gebruik van chemische gewasbescherming in het bos, tegen de kevers overbodig. De plakkerige hars vervuilt de zaaitrays en veroorzaakte problemen in het geautomatiseerde vul- en zaaiproces van de trays.

Werkwijze en behaalde resultaten met de traywasser

Limex ontwikkelde een traywasmachine voor Svenska Skogsplantor die met succes turf, harsresten, levermossporen en onkruidzaden uit de trays verwijdert.

Het Limex-team is er vooral trots op dat dit kon worden gerealiseerd zonder het gebruik van chemische toevoegingen, wat een belangrijk verzoek was van Svenska Skogsplantor. De traywasmachine omvat 2 reinigingsfasen. Elke fase bestaat uit een unieke combinatie van watertemperatuur, druk, stroming en contacttijd. Er zijn speciale filters en pomptechnieken gebruikt om het water 24 uur lang te recirculeren zonder tussenkomst van personeel.

Hoe heeft Svenska Skogsplantor de samenwerking en de traywasser ervaren?

“Onze samenwerking met Limex is erg goed verlopen. Ze hebben oplossingen gevonden voor een efficiënte en volledig automatische reiniging van onze trays. Limex reageerde snel op onze vragen en voorzag ons van de beste oplossingen. Een leverancier waarmee we graag samen blijven werken en die we aanbevelen als goede partner.”  – Niclas Noord, Vice President Technology bij Svenska Skogsplantor.

Van links naar rechts: Niclas Noord, Joep Janssen, Bart Bovee

 

Ook geïnteresseerd in onze machines?

Bekijk onze machines >

Mogelijk ook interessant

Traywassers

Traywassers

Met onze traywasmachine zorgen we ervoor dat plantenresten en grondresten volledig verdwijnen.

Bekijk machine

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op