Wasser voor aardbeien substraatbakken voor Jarðarberjaland in Ijsland

“De bakkenwasmachine werkt precies zoals werd gezegd dat hij zou werken.”

Jarðarberjaland is IJslands voor aardbeienland, wat een passende naam is voor het teeltbedrijf waar Steinar Jensen en zijn vrouw Hólmfríður Geirsdóttir aardbeien kweken voor de lokale markt. Hoewel het bedrijf over een eigen waterbron met bijna kokend heet water beschikt, wat de natuurlijke energie- en warmtevoorziening mogelijk maakt, is duurzaamheid ook een bewuste keuze voor het echtpaar.

 

Na de storm: terug naar de tekentafel

In 2022 vernietigde een storm een van de kassen, wat de eigenaars terug naar de tekentafel dwong. “We moesten alles weer helemaal van 0 opbouwen”, vertelt Jensen. “We bestelden nieuwe goten en trays bij Bato. We hadden natuurlijk ook een nieuwe wasmachine nodig voor deze trays, dus vroegen we Bato om advies en zij verwezen ons door naar Limex.”

 

Gerefurbisht beter dan gerecycled

Jensen ging op onderzoek uit en nam contact op met Limex om informatie in te winnen over een geschikte wasmachine. “Toevallig hadden we net op dat moment een gebruikte wasmachine staan van precies het juiste type”, vertelt Joep Janssen van Limex. “We vervingen alle elektrische onderdelen, pompen, bedieningselementen etc. Vanuit duurzaamheidsoogpunt gaat onze voorkeur altijd uit naar gerefurbishte producten, omdat je met recycling het metaal moet smelten, wat niet erg milieuvriendelijk is.”

 

Bakken wassen zonder chemicaliën dankzij geothermie

Jensen benadrukt hoe belangrijk het voor Jarðarberjaland is om zo duurzaam mogelijk te werken. “We streven naar een optimale hygiëne, zonder chemische producten. We maken ook gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen en uv-C-verlichting, en onze elektriciteit komt van de lokale waterkrachtcentrale.”

Ook de geothermische bron met water met een temperatuur van 90 tot 95°C draagt bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelen. “Het water is zo heet dat we het rechtstreeks de wasmachine in kunnen leiden zonder chemicaliën te hoeven toevoegen. Tijdens het wasproces kun je de machine zelfs niet eens zien door alle stoom!”

 

Geen problemen met phytophthora in de bakken

Jarðarberjaland produceert het hele jaar rond aardbeien. Elke week wordt een nieuwe rij planten geoogst én geplant, dus de trays roteren continu en moeten dus ook continu worden gewassen. Om die reden is een goede hygiëne onontbeerlijk: “Het doel is voorkomen dat plantenresten en het potentiële risico op schimmel naar de volgende cyclus worden overgebracht, en tot nu toe slaagt de wasmachine van Limex precies daarin.” Over zijn algemene ervaringen met de wasmachine is Jensen duidelijk: “Alles is precies zoals Limex heeft gezegd, hij werkt precies zoals werd gezegd dat hij zou werken.”

Mogelijk ook interessant

Spargelmesser Firmenich plaatste al 120 kistenwasmachines van Limex in Duitsland

Spargelmesser Firmenich plaatste al 120 kistenwasmachines van Limex in Duitsland

Bedrijfsleider Jürgen Firmenich: “Als alle leveranciers zo zouden presteren als Limex, heb ik veel minder zorgen: de communicatie is goed, en als er toch een keer een probleem is, wordt dat snel opgelost.”

Bekijk case

Uitbreiding bij Box Cleaning Service: nieuwe locatie én nieuwe krattenwasser

Uitbreiding bij Box Cleaning Service: nieuwe locatie én nieuwe krattenwasser

Luc Vrenken: “We werken al jaren tot volle tevredenheid samen. Ik heb veel wassers in de praktijk zien draaien, maar door de robuuste bouwwijze van Limex blinken ze echt uit.”

Bekijk case

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Na verschillende machines te hebben getest, hebben we voor Limex gekozen. Ze gaven ons deskundig en gedegen advies tijdens het aankooptraject. Zo konden we de nieuwe machine aan onze behoeften aanpassen. Inmiddels hebben we de ervaring dat ze ook goede aftersales-service en -advies bieden. – Hansjürg Imhof

Bekijk case

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op