Limex ontwikkelt proces voor hygiënische reiniging van zaai trays

Helmut Schneider GmbH uit het Zuid-Duitse Künzelsau Amrichshausen is al tientallen jaren actief in de productie van onder meer plugs voor de land- en tuinbouwsector. Op verzoek van deze wereldspeler in de tuinbouwsector heeft Limex een proces ontwikkeld om fusarium sporen, xanthomonas en phytium te verwijderen uit zaaitrays. Het proces is ontwikkeld in samenwerking met Menno Chemie Vertrieb GmbH.

Zoektocht naar waarborgen hygiëne

Jaarlijks verkoopt Helmut Schneider miljoenen plugs aan kwekerijen in Duitsland en daar buiten. Het spreekt voor zich dat de hygiëne tijdens teelt en transport cruciaal is om uiteindelijk gezonde gewassen te produceren. Vooral het voorkomen van fusarium sporen, xanthomonas en phytium heeft een hoge prioriteit. Deze micro organismen zijn bekende bedreigingen voor een gezonde teelt en komen geregeld voor in de land- en tuinbouw. Kwekerijen worden steeds kwetsbaarder door schaalvergroting, specialisatie en mondialisering. Telers en handelaren stellen daarom almaar hogere eisen aan hun toeleveranciers. In een zoektocht naar een manier om afnemers waarborgen te bieden van een absoluut hygiënisch product, kwam Helmut Schneider uit bij Limex.

Al vanaf de oprichting maakt Helmut Schneider gebruik van Limex traywasser. In de loop van de jaren heeft het bedrijf verschillende keren een traywasser ingeruild voor een nieuwer en groter model, om te voldoen aan de vraag naar een intensievere reiniging. Altijd bleef het doel overeind, namelijk een afdoende reiniging volgens de wensen en capaciteit van dat moment. Een optimale combinatie van de juiste chemicaliën, voldoende kracht, de juiste temperatuur en voldoende tijd is erg belangrijk. Deze 4 factoren variëren bij elke was-fase in de machine.

Gecontroleerd proces in de traywasser

Het proces dat Limex met ondersteuning van Menno Chemie Vertrieb GmbH heeft ontwikkeld, bestaat uit een aantal fasen. Als eerste de hoofdwas, die bestaat uit inweken met Menno Hortisept Clean en het afspoelen. Vervolgens wordt het overtollige water afgeblazen. Daarna volgt het inschuimen met Menno Florades. Een belangrijke stap, omdat hierdoor de concentratie continu op een goed niveau wordt gehouden en de contactduur aanzienlijk wordt verlengd.

Parameters controleren en loggen in de traywasser

De traywasser is voorzien van een uitgebreide besturing die parameters controleert, bijstelt en opslaat. Limex en HS Schneider kunnen online op een computer of telefoon de parameters bekijken en in de datalogger terug zien. Zo kan HS Schneider controleren dat op elk willekeurig tijdstip in het verleden de parameters voldeden aan de gewenste waardes.   

Ervaring van de Heer Olivier Schneider over Limex en de traywasser

“We werken al jaren samen met Limex omdat we tevreden zijn over de wasmachine en de support. Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We stellen het ook op prijs dat ze de oude wasmachines voor een goede prijs terugkopen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen ”

Juni 2021, Dhr. Oliver Schneider, Directeur en opvolger bij Helmut Schneider GmbH

 

Ook geïnteresseerd in onze machines?

Bekijk onze machines >

Mogelijk ook interessant

Traywassers

Traywassers

Met onze traywasmachine zorgen we ervoor dat plantenresten en grondresten volledig verdwijnen.

Bekijk machine

Karren- en traywassers Ontario Plants Propagation

Karren- en traywassers Ontario Plants Propagation

“Ik ben écht groos dat wij zulke grote, intensieve karren- en traywassers krijgen” – Pieter van Dijk

Bekijk case

Limex traywasser bij Bergvik Skog Plantor

Limex traywasser bij Bergvik Skog Plantor

“De traywasmachine werkt geweldig en dat heeft de totale productie op de kwekerij een enorme boost gegeven. Ik kan elke bosplantproducent de Limex-traywasmachine aanraden.” – Ronny Anngren

Bekijk case

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op