Limex schuim desinfectie module is doorontwikkeld voor plantenkarren

Plantenkarren zoals CC-containers, Deense karren en Flora karren worden in de logistieke keten ingezet door allerlei verschillende en vaak ook onbekende gebruikers.

Karren zijn regelmatig vervuild met plantenresten, zand en substraat. Hierin zouden schimmels, bacteriën en virussen kunnen schuilen. Denk bijvoorbeeld aan Fusarium, Xylella en ToBRFV.

Door schaalvergroting, automatisering en globalisering worden kwekerijen kwetsbaarder en ontstond de vraag in de markt voor een intensievere desinfectiemethode.  Het wassen en daarna desinfecteren van plantenkarren is erg belangrijk om te voorkomen dat besmettingen in een kwekerij binnen worden gehaald. Om die reden is een desinfectie unit ontwikkeld die het middel Menno Florades in schuimvorm op de karren aanbrengt. Deze ontwikkeling gebeurt in directe samenwerking met Menno Chemie GmbH

De meest professionele kwekerijen en veredelaars wassen en desinfecteren binnenkomende karren al jarenlang. Limex karrenwassers zijn al tientallen jaren in bedrijf over de hele wereld. Zie hieronder de video voor een impressie.

Schuim verlengt de tijd dat het middel in contact is met het oppervlak van de kar intensief. Het blijft daarmee veel langer effectief dan bijvoorbeeld vloeibaar desinfectiemiddel. De techniek die we al enkele jaren toepassen bij zaaitrays en kratten, is doorontwikkeld om complete plantenkarren in te schuimen. Een waardevolle toevoeging in deze machines is dat het overtollige schuim in deze unit wordt opgevangen en hergebruikt. Op deze manier wordt het verbruik verlaagd met circa 20%. Hierdoor wordt exact de juiste hoeveelheid Menno FLorades gebruikt en wordt niks verspild. Er wordt gestreefd naar een contacttijd van enkele uren, voordat het schuim is opgedroogd.

Vervolgens zijn er nog enkele praktische tips om contacttijd van het desinfectiemiddel te verlengen. Dit geldt overigens ook voor vele andere desinfectiemethodes. Zorg er simpelweg voor dat het middel niet te snel opdroogt. Zet de karren dus niet in de zon of in stevige tocht, maar zorg wel voor ruimteventilatie i.v.m. de luchtkwaliteit.  

De eerste schuimunit voor CC-containers is in december 2019 bij een plantenkweker in gebruik genomen. Praktijk ervaringen worden vervolgens geïntegreerd in het ontwerp van de volgende machine.  Diverse parameters van het was- en desinfectieproces worden gemeten en geregistreerd, zodat continu kan worden gecontroleerd of het desinfectieproces daadwerkelijk goed verlopen is. 

In deze film zie je een korte impressie van de eerste karren schuim unit. We helpen kwekerijen graag bij het selecteren van de gewenste was- en desinfectiemethode.

Geïnteresseerd in de machines van Limex?

Lees ook deze nieuwsberichten

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Na het ontwikkelen van succesvolle reinigingsmethodes voor verwijdering van het TVX virus, ToBRFV en CGMMV virussen, onderzocht Limex deze zomer op eigen initiatief diverse wasprocessen om Fusarium Oxysporum te verwijderen uit oogstkratten en zaaitrays.

Lees verder

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

Onze senior account manager, Gertie Rongen, en sales engineer, Bart Bovee, geven 6 redenen om een wasmachine te huren!

Lees verder

Het belang van goed onderhoud

Het belang van goed onderhoud

Grondig en nauwkeurig onderhoud van een wasser zorgt ervoor dat de machine optimaal blijft presteren en lang meegaat. Paul geeft je tips!

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht