Limex schuim desinfectie module is doorontwikkeld voor plantenkarren

Plantenkarren zoals CC-containers, Deense karren en Flora karren worden in de logistieke keten ingezet door allerlei verschillende en vaak ook onbekende gebruikers.

Karren zijn regelmatig vervuild met plantenresten, zand en substraat. Hierin zouden schimmels, bacteriën en virussen kunnen schuilen. Denk bijvoorbeeld aan Fusarium, Xylella en ToBRFV.

Door schaalvergroting, automatisering en globalisering worden kwekerijen kwetsbaarder en ontstond de vraag in de markt voor een intensievere desinfectiemethode.  Het wassen en daarna desinfecteren van plantenkarren is erg belangrijk om te voorkomen dat besmettingen in een kwekerij binnen worden gehaald. Om die reden is een desinfectie unit ontwikkeld die het middel Menno Florades in schuimvorm op de karren aanbrengt. Deze ontwikkeling gebeurt in directe samenwerking met Menno Chemie GmbH

De meest professionele kwekerijen en veredelaars wassen en desinfecteren binnenkomende karren al jarenlang. Limex karrenwassers zijn al tientallen jaren in bedrijf over de hele wereld. Zie hieronder de video voor een impressie.

Schuim verlengt de tijd dat het middel in contact is met het oppervlak van de kar intensief. Het blijft daarmee veel langer effectief dan bijvoorbeeld vloeibaar desinfectiemiddel. De techniek die we al enkele jaren toepassen bij zaaitrays en kratten, is doorontwikkeld om complete plantenkarren in te schuimen. Een waardevolle toevoeging in deze machines is dat het overtollige schuim in deze unit wordt opgevangen en hergebruikt. Op deze manier wordt het verbruik verlaagd met circa 20%. Hierdoor wordt exact de juiste hoeveelheid Menno FLorades gebruikt en wordt niks verspild. Er wordt gestreefd naar een contacttijd van enkele uren, voordat het schuim is opgedroogd.

Vervolgens zijn er nog enkele praktische tips om contacttijd van het desinfectiemiddel te verlengen. Dit geldt overigens ook voor vele andere desinfectiemethodes. Zorg er simpelweg voor dat het middel niet te snel opdroogt. Zet de karren dus niet in de zon of in stevige tocht, maar zorg wel voor ruimteventilatie i.v.m. de luchtkwaliteit.  

De eerste schuimunit voor CC-containers is in december 2019 bij een plantenkweker in gebruik genomen. Praktijk ervaringen worden vervolgens geïntegreerd in het ontwerp van de volgende machine.  Diverse parameters van het was- en desinfectieproces worden gemeten en geregistreerd, zodat continu kan worden gecontroleerd of het desinfectieproces daadwerkelijk goed verlopen is. 

In deze film zie je een korte impressie van de eerste karren schuim unit. We helpen kwekerijen graag bij het selecteren van de gewenste was- en desinfectiemethode. Neem contact met ons op

Lees ook deze nieuwsberichten

Collega gezocht: Projectleider Engineering

Wij zijn op zoek naar versterking! We zoeken een communicatieve engineer die samen met ons praktische oplossingen gaat realiseren.

Lees verder

Limex schuim desinfectie module is doorontwikkeld voor plantenkarren

Schuim verlengt de tijd dat het middel in contact is met het oppervlak van de kar intensief. Het blijft daarmee veel langer effectief. Overtollige schuim in deze unit wordt opgevangen en hergebruikt, hierdoor wordt circa 20% van het middel bespaart.

Lees verder

Karrenwasser Limex draagt bij aan hygiëne WPK Vegetable Plants

“Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden”, aldus Erik van der Arend – algemeen directeur bij WPK Vegetable Plants.

Lees verder

Bekijk hier ons volledige assortiment