Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Al sinds 2003 teelt De Kruidenaer in Etten-Leur diverse soorten kruiden – inmiddels zo’n 30 soorten en het assortiment is, net als het bedrijf, nog steeds groeiende. Tien jaar na de start van het bedrijf volgde een nieuwe grote stap: teelt op water. De Kruidenaer loopt voorop in deze ontwikkeling en met succes: teelt op water leidt tot veilige, residuvrije kruiden en bovendien is het teeltproces beter beheersbaar. 

Voedselveiligheid en hygiëne is belangrijk voor De Kruidenaer

Op ‘vijvers’ in de kas worden door Meteor Systems ontwikkelde drijvers gebruikt om diverse soorten Basilicum op water te telen. Voedselveiligheid en kwaliteit zijn belangrijke uitgangspunten voor De Kruidenaer bij de teelt. Hygiëne speelt daar ook een grote rol, vandaar dat de teler al beschikte over wasinstallaties voor drijvers en voor trays. 

Water besparen bij het wassen van drijvers en trays

Naast hygiëne is ook waterbesparing een belangrijk thema in de tuinbouw – niet voor niets wordt water steeds vaker ‘het nieuwe goud’ genoemd. Omdat de tray- en drijverwasmachines die De Kruidenaer in gebruik had, veel vers water verbruikten, met bovendien een niet optimaal wasresultaat en hoge onderhoudskosten, klopte teler Christ Monden aan bij Limex.

80% minder waterverbruik in de nieuwe tray en drijverwasser 

“Verlagen van waterverbruik was voor mij een belangrijk punt,” vertelt Christ Monden. “Daarbij wilde ik het wasresultaat verhogen en niet alleen het verbruik, maar ook het lozen van water minimaliseren.” Limex heeft beide wassers vervangen door 1 nieuwe wasinstallatie. De Limex tray- en drijverwasmachine recirculeert en filtert het water tijdens het wassen en bespaart tot 80 procent waterverbruik tijdens het proces. 

Christ is tevreden met de Limex wasmachine

De drijverwasser draait nu zes maanden en Christ Monden is erg tevreden, ook over het contact met Limex. “Nadat ik Joep Janssen een rondleiding had gegeven in de kas en mijn wensen had gedeeld, had Joep meteen een beeld van de toepassingsmogelijkheden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van de wasinstallatie waardoor wij veel water besparen. Het is ook prettig dat de wasser makkelijk is in het gebruik: omstellen van het ene naar het andere product duurt slechts 10 seconden.”

Mogelijk ook interessant

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Na verschillende machines te hebben getest, hebben we voor Limex gekozen. Ze gaven ons deskundig en gedegen advies tijdens het aankooptraject. Zo konden we de nieuwe machine aan onze behoeften aanpassen. Inmiddels hebben we de ervaring dat ze ook goede aftersales-service en -advies bieden. – Hansjürg Imhof

Bekijk case

Limex bakken- en traywasser bij Jungpflanzen Gernert

Limex bakken- en traywasser bij Jungpflanzen Gernert

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Het wasresultaat was al snel te zien aan de betere wortelkwaliteit.” – Achim Gernert, eigenaar Gernert Jungpflanzen

Bekijk case

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

“Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen.” – Koen Saris

Bekijk case

Wij vertellen je graag persoonlijk alles over de maatwerkoplossingen van Limex bij jouw vraagstuk.

Neem contact met ons op