De Limex-methode verslaat het tomatenvirus ToBRFV

Sinds enkele jaren is het bestaan van het tomatenvirus ‘Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV) bekend. Het virus heeft zich inmiddels over meerdere continenten verspreid en duikt ook steeds vaker in Nederland op. Limex is al enige tijd intensief betrokken bij kwekerijen die zich zorgen maken over ToBRFV. Zo er is nauw contact met kwekerijen over de hele wereld; lokaal met kwekerijen in Nederland en internationaal van Israël tot in de Verenigde Staten.

Kratten, trays en karren; een potentiële bedreiging voor de teelt

Het virus kan op diverse manieren worden verspreid: o.a. via zaaitrays, plantenkarren, logistieke kratten etc. Kortom, alle stromen die van buiten de kwekerij naar binnen komen, vormen een potentieel risico voor de teelt.

Limex heeft op eigen initiatief onderzoek gedaan naar de effecten van wasprocessen op de eventuele verwijdering van het ToBRFV uit zaaitrays en oogstkratten. In dit onderzoek zijn verschillende testen uitgevoerd door een onafhankelijk en professioneel laboratorium. Limex vindt het namelijk enorm belangrijk om haar klanten te kunnen voorzien van goed en deskundig advies.

De NVWA heeft het Tomato Brown Rugose Fruit Virus per 4 oktober 2019 als quarantainewaardig aangemerkt. Het virus mocht vanaf dat moment dus niet meer gebruikt worden voor de testen. Op advies van het laboratorium is daarom gekozen voor een alternatief virus, het Komkommerbontvirus (CGMMV).

Limex-onderzoek naar verwijdering van virus van kratten.

5 wasprocessen getest, 5x verwijdering van het virus

Limex heeft ruim dertig jaar ervaring met het reinigingen van kratten. Deze ervaring heeft geleid tot het testen van een vijftal verschillende én bewust gekozen wasprocessen. In deze vijf wasprocessen is gevarieerd met temperatuur, verblijftijd in de wasser en het reinigingsmiddel / desinfectiemiddel. Het sproeibeeld en de wasdruk waren in iedere situatie identiek. Wanneer te veel parameters wijzigen, wordt het moeilijk om te bepalen welke parameter het verschil maakt.  
In iedere testvariant werden tien oogstkratten besmet door de laborant. Hierbij werd bewust gekozen voor kratten die al meerdere jaren in omloop waren in verband met de aanwezigheid van kleine beschadigingen en ruwheden. Een daadwerkelijke afspiegeling van een praktijksituatie. Een nieuwe krat met glad, blank plastic is immers veel eenvoudiger schoon te maken dan een verweerde krat.

Uitkomst van de testen: vijf verschillende wasprocessen, vijfmaal een effectieve test. Het virus was in alle gevallen verwijderd.

Limex krattenwasser.

Voorzie Limex wasmachine van juiste parameters

Limex is bijzonder verheugd met de resultaten van dit onderzoek. De opgedane kennis stelt ons in staat om kwekerijen goed te adviseren. In veel gevallen is een upgrade van de bestaande Limex wasmachines al geschikt voor de bestrijding van het tomatenvirus. In andere gevallen is een uitbreiding of vervanging van de wasmachine nodig.

Uiteraard staan we klaar voor kwekerijen die meer willen weten over de verschillende testen en de  uitkomsten ervan. In alle gevallen geldt: welk merk of welke leeftijd je wasmachine ook heeft, de machine moet goed onderhouden en schoongemaakt worden. Houd filters en sproeiers goed schoon, want alleen dan kan de machine zijn volledige reinigende werking toepassen op het product.

Lees ook deze nieuwsberichten

Limex karrenwasser beschreven in vakblad ‘Onder Glas’

De Limex schuimunit met Menno Florades wordt door vakblad ‘Onder Glas’ kort uitgelicht.

Lees verder

Kwekers in de rij voor Limburgse vinding tegen tomatenvirus

Aandacht voor het laboratoriumonderzoek van Limex in de strijd tegen het tomatenvirus ToBRFV in het AD Westland.

Lees verder

De Limex-methode verslaat het tomatenvirus ToBRFV

Limex heeft ToBRFV succesvol verwijderd uit tomatenkisten !!
Getest door een onafhankelijk laboratorium

Lees verder

Bekijk hier ons volledige assortiment