Het belang van goed onderhoud

Grondig en nauwkeurig onderhoud van een wasser zorgt ervoor dat de machine optimaal blijft presteren en lang meegaat. Iemand die daar alles over weet is Paul. Na een shift in het bedrijf kreeg, de uit Ierland afkomstige, Paul Mc Cann de kans om door te groeien binnen Limex; hij promoveerde van monteur naar service engineer tot manager assemblage en service. Regelmatig reist hij de wereld over om mensen op locatie op te leiden in reparaties en onderhoud van Limex wassers. 

Paul Mc Cann, manager assemblage en service
Paul geeft trainingen aan mensen over onderhoud van wassers

Helaas gooide corona op dit gebied het afgelopen jaar roet in het eten, aangezien reizen niet meer mogelijk was. Het innovatieve vermogen van ons bedrijf zorgde voor een passende, technologische oplossing: tijdens de lockdown werden trainingsvideo’s gemaakt, zodat de mensen ter plekke zelf in staat werden gesteld om de machines te installeren. Dat heeft goed gewerkt voor diverse bedrijven in bijvoorbeeld Canada, USA, Israël, Scandinavië, Duitsland enzovoorts. Ook Paul heeft hieraan meegewerkt en mede daardoor is hij dé aangewezen persoon om uit te leggen waarom het correct onderhouden van een wasser ervoor kan zorgen dat deze jaren, en soms zelfs decennia, je bedrijf van dienst kan zijn. 

Hoe onderhoud je een Limex wasser?

In een Limex machine kunnen weinig onderdelen écht kapot gaan. Dat komt door de degelijke en robuuste materialen waar ze uit bestaan. Denk daarbij aan plaatwerk en geleidingen, uitsluitend RVS uiteraard. Toch zijn er bepaalde zaken die je goed bij moet houden als je het maximale uit de levensduur van de wasser wil halen. Hier volgen een vijftal praktische tips van Paul:

1. Dagelijkse reiniging van wassers

90% van het onderhoud van een machine bestaat uit goed reinigen en poetsen van de wasser. Des te intensiever een machine gebruikt wordt, des te groter de vuillast. Dat betekent ook dat er nog beter schoongemaakt moet worden. Het water in de machine wordt hergebruikt maar moet na een tijd worden ververst. Inmiddels zijn er diverse projecten in bedrijf waarbij het water een week in gebruik blijft, tussendoor poetsen mag natuurlijk altijd. Onze machines zijn dan ook zodanig ontworpen dat reinigen goed mogelijk is. Denk aan aflopende bodems en steeds grotere toegangsluiken bijvoorbeeld.

2. Controleer de waterkwaliteit

De kwaliteit van het water speelt een belangrijke rol. Als er veel kalk in het water zit dan tast de kalk onder andere het gevoelige verwarmingselement aan. Wanneer het verwarmingselement aangetast is door kalkaanslag kan het geen warmte meer kwijt. Bij slechte waterkwaliteit kan het element al na enkele weken kapot gaan. Een blinkend schoon element gaat jarenlang mee. Regenwater is zeer geschikt om in de wasser te gebruiken door de lage PH-waarde en weinig kalk. Is je water te hard en te kalkrijk? Dan adviseren we een waterontharder in de wateraanvoer toe te passen. Ook effectief is een periodieke reinigingsbeurt met zure reiniger. Het zuur lost kalk resten op.

Aangetast verwarmingselement
Schoon verwarmingselement

3. Controleer regelmatig de kettingen spanning

Na enige tijd verliest elke vorm van aandrijving zijn spanning, rekt uit en wordt langer. Het regelmatig spannen van de ketting/riemen/snaren in je machine is zeer essentieel. Controleer de spanning eenvoudig even tijdens elke poetsbeurt en neem de controle op in het poets protocol. Op deze manier worden verdere gevolgen voorkomen.

4. Goede balans voor de beste resultaten

Bij het behalen van de beste reinigingsresultaten is het efficiënt inzetten van middelen een key factor. Door te zorgen voor een balans in temperatuur, tijd, reinigingsmiddel en mechanische arbeid kan een object optimaal worden gereinigd. Dit principe wordt ook wel de ‘Sinner Cirkel’ genoemd. Deze vier variabelen zijn op elkaar afgestemd. Door de machine goed te onderhouden blijven deze 4 variabelen zoals de Limex engineers het hebben ontworpen, gelijk aan toen de machine nieuw was.

5. Let op soort en hoeveelheid reinigingsmiddel 

Het gebruiken van een verkeerd reinigingsmiddel kan tot onwenselijke gevolgen leiden. Zo kan een te hoge concentratie chloor roest van het RVS veroorzaken, dit wordt zelfs versterkt door zuur water of door zout water. Ook is de zeepconcentratie erg belangrijk; een te hoge hoeveelheid kan leiden tot gevaarlijke situaties en bij een te lage concentratie vindt er te weinig reiniging plaats. In dit geval is het beter om de zeepleverancier om een passend advies te vragen. Volg altijd de veiligheidsinstructies van de chemie leverancier op.

Zeef met kalkaanslag
Zeef vrij van kalkaanslag

Er zijn altijd zaken die dagelijks gecontroleerd dienen te worden zoals sproeiers, maar de intensiteit en frequentie van het onderhoud zijn dikwijls afhankelijk van het aantal uren dat de machine draait. Logischerwijs betekent het dat als je machine langer draait, dat er meer vuil doorheen gaat, dus dat er meer schoongemaakt moet worden. 

Wil je meer tips, informatie, advies of ben je benieuwd hoe Limex je bedrijfsoperaties kan ondersteunen? Neem contact met ons op!

Lees ook deze nieuwsberichten

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Limex onderzoekt diverse wasprocessen en verwijdert succesvol Fusarium Oxysporum uit oogstkratten en zaaitrays

Na het ontwikkelen van succesvolle reinigingsmethodes voor verwijdering van het TVX virus, ToBRFV en CGMMV virussen, onderzocht Limex deze zomer op eigen initiatief diverse wasprocessen om Fusarium Oxysporum te verwijderen uit oogstkratten en zaaitrays.

Lees verder

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

6 redenen om een krattenwasmachine of traywasmachine te huren

Onze senior account manager, Gertie Rongen, en sales engineer, Bart Bovee, geven 6 redenen om een wasmachine te huren!

Lees verder

Het belang van goed onderhoud

Het belang van goed onderhoud

Grondig en nauwkeurig onderhoud van een wasser zorgt ervoor dat de machine optimaal blijft presteren en lang meegaat. Paul geeft je tips!

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht

Mogelijk ook interessant

Duurzame reiniging met schuim

Duurzame reiniging met schuim

Limex introduceert een revolutionair nieuw concept: reiniging van kisten, kratjes en andere herbruikbare transportverpakkingen met schuim.

Lees verder

Effectieve verwijdering TVX virus

Effectieve verwijdering TVX virus

Het Tulpen Virus X is voor bloembollentelers, en in het bijzonder voor tulpenbroeiers, een bijzonder taai bestrijdbaar virus.

Lees verder

[Nieuw] Hygiënische Limex warmtewisselaar

[Nieuw] Hygiënische Limex warmtewisselaar

We introduceren een nieuwe, extra hygiënische warmtewisselaar. Door deze nieuwe toepassing wordt het veel eenvoudiger om je machine schoon te maken en te onderhouden.

Lees verder