Het belang van goed onderhoud

Grondig en nauwkeurig onderhoud van een wasser zorgt ervoor dat de machine optimaal blijft presteren en lang meegaat. Iemand die daar alles over weet is Paul. Na een shift in het bedrijf kreeg, de uit Ierland afkomstige, Paul Mc Cann de kans om door te groeien binnen Limex; hij promoveerde van monteur naar service engineer tot manager assemblage en service. Regelmatig reist hij de wereld over om mensen op locatie op te leiden in reparaties en onderhoud van Limex wassers. 

Paul Mc Cann, manager assemblage en service
Paul geeft trainingen aan mensen over onderhoud van wassers

Helaas gooide corona op dit gebied het afgelopen jaar roet in het eten, aangezien reizen niet meer mogelijk was. Het innovatieve vermogen van ons bedrijf zorgde voor een passende, technologische oplossing: tijdens de lockdown werden trainingsvideo’s gemaakt, zodat de mensen ter plekke zelf in staat werden gesteld om de machines te installeren. Dat heeft goed gewerkt voor diverse bedrijven in bijvoorbeeld Canada, USA, Israël, Scandinavië, Duitsland enzovoorts. Ook Paul heeft hieraan meegewerkt en mede daardoor is hij dé aangewezen persoon om uit te leggen waarom het correct onderhouden van een wasser ervoor kan zorgen dat deze jaren, en soms zelfs decennia, je bedrijf van dienst kan zijn. 

Hoe onderhoud je een Limex wasser?

In een Limex machine kunnen weinig onderdelen écht kapot gaan. Dat komt door de degelijke en robuuste materialen waar ze uit bestaan. Denk daarbij aan plaatwerk en geleidingen, uitsluitend RVS uiteraard. Toch zijn er bepaalde zaken die je goed bij moet houden als je het maximale uit de levensduur van de wasser wil halen. Hier volgen een vijftal praktische tips van Paul:

1. Dagelijkse reiniging van wassers

90% van het onderhoud van een machine bestaat uit goed reinigen en poetsen van de wasser. Des te intensiever een machine gebruikt wordt, des te groter de vuillast. Dat betekent ook dat er nog beter schoongemaakt moet worden. Het water in de machine wordt hergebruikt maar moet na een tijd worden ververst. Inmiddels zijn er diverse projecten in bedrijf waarbij het water een week in gebruik blijft, tussendoor poetsen mag natuurlijk altijd. Onze machines zijn dan ook zodanig ontworpen dat reinigen goed mogelijk is. Denk aan aflopende bodems en steeds grotere toegangsluiken bijvoorbeeld.

2. Controleer de waterkwaliteit

De kwaliteit van het water speelt een belangrijke rol. Als er veel kalk in het water zit dan tast de kalk onder andere het gevoelige verwarmingselement aan. Wanneer het verwarmingselement aangetast is door kalkaanslag kan het geen warmte meer kwijt. Bij slechte waterkwaliteit kan het element al na enkele weken kapot gaan. Een blinkend schoon element gaat jarenlang mee. Regenwater is zeer geschikt om in de wasser te gebruiken door de lage PH-waarde en weinig kalk. Is je water te hard en te kalkrijk? Dan adviseren we een waterontharder in de wateraanvoer toe te passen. Ook effectief is een periodieke reinigingsbeurt met zure reiniger. Het zuur lost kalk resten op.

Aangetast verwarmingselement
Schoon verwarmingselement

3. Controleer regelmatig de kettingen spanning

Na enige tijd verliest elke vorm van aandrijving zijn spanning, rekt uit en wordt langer. Het regelmatig spannen van de ketting/riemen/snaren in je machine is zeer essentieel. Controleer de spanning eenvoudig even tijdens elke poetsbeurt en neem de controle op in het poets protocol. Op deze manier worden verdere gevolgen voorkomen.

4. Goede balans voor de beste resultaten

Bij het behalen van de beste reinigingsresultaten is het efficiënt inzetten van middelen een key factor. Door te zorgen voor een balans in temperatuur, tijd, reinigingsmiddel en mechanische arbeid kan een object optimaal worden gereinigd. Dit principe wordt ook wel de ‘Sinner Cirkel’ genoemd. Deze vier variabelen zijn op elkaar afgestemd. Door de machine goed te onderhouden blijven deze 4 variabelen zoals de Limex engineers het hebben ontworpen, gelijk aan toen de machine nieuw was.

5. Let op soort en hoeveelheid reinigingsmiddel 

Het gebruiken van een verkeerd reinigingsmiddel kan tot onwenselijke gevolgen leiden. Zo kan een te hoge concentratie chloor roest van het RVS veroorzaken, dit wordt zelfs versterkt door zuur water of door zout water. Ook is de zeepconcentratie erg belangrijk; een te hoge hoeveelheid kan leiden tot gevaarlijke situaties en bij een te lage concentratie vindt er te weinig reiniging plaats. In dit geval is het beter om de zeepleverancier om een passend advies te vragen. Volg altijd de veiligheidsinstructies van de chemie leverancier op.

Zeef met kalkaanslag
Zeef vrij van kalkaanslag

Er zijn altijd zaken die dagelijks gecontroleerd dienen te worden zoals sproeiers, maar de intensiteit en frequentie van het onderhoud zijn dikwijls afhankelijk van het aantal uren dat de machine draait. Logischerwijs betekent het dat als je machine langer draait, dat er meer vuil doorheen gaat, dus dat er meer schoongemaakt moet worden. 

Wil je meer tips, informatie, advies of ben je benieuwd hoe Limex je bedrijfsoperaties kan ondersteunen?

Lees ook deze nieuwsberichten

Wat zijn de waskosten per krat?

Wat zijn de waskosten per krat?

Limex maakte een exploitatiecalculator om de operationele kosten van een krattenwasserij te bepalen.

Lees verder

Limex big boxen wasmachine

Limex big boxen wasmachine

Met deze wasmachine bent u in staat om met minimale inzet van water, energie en chemicaliën een maximaal wasresultaat te behalen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat Fusarium-schimmel of Listeria-bacteriën zich verspreiden. Een schuimunit kan ook worden toegevoegd voor optimale desinfectie. 

Lees verder

Limex academie

Limex academie

Leer meer over de toepassing van de Dosatron op onze kratwasser in de onderstaande video. Let op de do’s en […]

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht

Mogelijk ook interessant

Duurzame reiniging met schuim

Limex introduceert een revolutionair nieuw concept: reiniging van kisten, kratjes en andere herbruikbare transportverpakkingen met schuim.

Lees verder

Effectieve verwijdering TVX virus

Het Tulpen Virus X is voor bloembollentelers, en in het bijzonder voor tulpenbroeiers, een bijzonder taai bestrijdbaar virus.

Lees verder

[Nieuw] Hygiënische Limex warmtewisselaar

We introduceren een nieuwe, extra hygiënische warmtewisselaar. Door deze nieuwe toepassing wordt het veel eenvoudiger om je machine schoon te maken en te onderhouden.

Lees verder

Dit zeggen tevreden klanten over ons

Limex emmerwasmachine bij Kurz Blumen in Korntal-Münchingen in Duitsland

“Limex heeft ons heel goed geadviseerd over de mogelijkheden voor het professioneel reinigen van bloemenemmers.  Gemaakte afspraken zijn nagekomen en hun service is uitstekend te noemen. De wasser is echt een investering die nu al zijn waarde heeft bewezen in ons bedrijf.”

Automatisering in de tuinbouw: een duurzame en efficiënte traywasser voor Iribov

Michiel van Bennekom: “Limex doet wat ze zeggen en zegt wat ze doen. We zijn uiteindelijk zeer tevreden met het geleverde product, waarmee we goed kunnen werken.”

Limex bakken- en traywasser bij Jungpflanzen Gernert

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Het wasresultaat was al snel te zien aan de betere wortelkwaliteit.” – Achim Gernert, eigenaar Gernert Jungpflanzen

Twee krattenwasserlijnen bij RedStar: schitterende was- en droogresultaten

Peter van Geest, Coördinator TD bij RedStar: “Tegen de tijd dat de kratten gestapeld zijn, zijn ze droog. Voor ons is dat al een hele grote vooruitgang. De oplossingen die door Limex gevonden zijn, daar zijn we dus echt heel blij mee.”

Wasser voor aardbeien substraatbakken voor Jarðarberjaland in Ijsland

Steinar Jensen: “We streven naar een optimale hygiëne, zonder chemische producten. Alles werkt precies zoals Limex zei dat het zou werken.”

Twee familiebedrijven bedrijven bundelen hun krachten: VHM en Limex werken samen aan de realisatie van een boxenwaslijn voor kuubskisten

Rik, VHM: “Met deze samenwerking komen die verschillende markten samen. Wij tillen dankzij de expertise van Limex de hygiëne van onze lijnen naar een hoger niveau, en Limex heeft nu toegang tot automatisering.”

5 Traywassers in 4 jaar bij Svenska Skogsplantor

“Onze samenwerking met Limex is erg goed verlopen. Een leverancier waarmee we graag samen blijven werken en die we aanbevelen als goede partner.” – Niclas Noord

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

“Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen.” – Koen Saris

Karren- en traywassers Ontario Plants Propagation

“Ik ben écht groos dat wij zulke grote, intensieve karren- en traywassers krijgen” – Pieter van Dijk

Volautomatische waslijn voor Royal De Ree Holland

“Uiteindelijk hebben wij een systeem dat de gaasbakken veel schoner wast dan de oude installatie en is de bediening van 3 personen naar 1 persoon teruggebracht.” – Joost van den Berg

Reichenspurner Hof in Tüßling beperkt verspreiding van virussen en schimmels met de nieuwe Limex krattenwasser

Directeur dhr. Stefan Smole: “Met deze compacte machine kunnen we erg efficiënt onze kisten wassen en desinfecteren en we besparen reinigingsmiddel, water en energie”

Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

“In de teelt zien we cyclus na cyclus de tulpen gelijkmatig opkomen. Extra toegevoegde waarde is dat de machine TVX virus kan verwijderen. Ik kan elke tulpen kweker een Limex wasser aanbevelen.” – Joost Wesselman

Limex emmerwasser bij Veiling Holambra Brazilië

“Limex heeft met de levering van de emmerwasser volledig aan al onze verwachtingen voldaan. Limex heeft in Brazilië een tevreden klant!” – André van Kruijssen

Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Christ Monden: “Nadat ik Joep Janssen een rondleiding had gegeven in de kas en mijn wensen had gedeeld, had Joep meteen een beeld van de toepassingsmogelijkheden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van de wasinstallatie waardoor wij veel water besparen.”

Matman Australië: Limex wasmachines op voorraad, supersnelle levering en professionele service.

“Ik gebruik uitsluitend machines van Limex vanwege de bewezen en degelijke kwaliteit.” zegt Rob van Geneijgen

Maak kennis met onze duurzame partner: PlantLab

“We zijn heel enthousiast over het wasresultaat van de Limex-machine. We delen onze plannen en werkmethode graag met een bedrijf als Limex, omdat ze net als wij duurzaamheid voorop hebben staan, en we kijken uit naar een mooie en succesvolle samenwerking in de toekomst!” – Hans van Scheijndel

Duits familiebedrijf maakt switch van tomatenteelt naar sla op water met hulp van Limex drijverwasmachine

“Het is prettig dat de lijnen kort zijn,” vertelt Dhr. Leo Berghs Trienekens. “Je kan gewoon binnenlopen in de fabriek.” Hij heeft uitgebreid de drijverwasmachines kunnen bekijken en testen. “Dat vergroot het vertrouwen voor de aankoop. En zolang je de machine goed schoonhoudt, is er eigenlijk geen onderhoud nodig. We waarderen de professionele en persoonlijke aanpak van Limex”.

Karrenwasser Limex draagt bij aan hygiëne WPK Vegetable Plants

“Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden”, aldus Erik van der Arend – algemeen directeur bij WPK Vegetable Plants.

Spargelmesser Firmenich plaatste al 120 kistenwasmachines van Limex in Duitsland

Bedrijfsleider Jürgen Firmenich: “Als alle leveranciers zo zouden presteren als Limex, heb ik veel minder zorgen: de communicatie is goed, en als er toch een keer een probleem is, wordt dat snel opgelost.”

LCS / Royal FloraHolland Emmerwassers

“De Limex-wasmachines zijn voor LCS een onmisbare component voor een succesvolle dienstverlening!” – Jan van Hoef

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Na verschillende machines te hebben getest, hebben we voor Limex gekozen. Ze gaven ons deskundig en gedegen advies tijdens het aankooptraject. Zo konden we de nieuwe machine aan onze behoeften aanpassen. Inmiddels hebben we de ervaring dat ze ook goede aftersales-service en -advies bieden. – Hansjürg Imhof

Limex krattenwasser bij Boer Erik

“Bij andere fruittelers heb ik machines van Limex zien staan, zelfs een die al 25 jaar in gebruik is en nog steeds werkt. Op het moment dat ik investeer, vind ik het belangrijk om in kwalitatieve en goedwerkende producten te investeren die ik jarenlang kan blijven gebruiken” – Boer Erik

Limex ontwikkelt proces voor hygiënische reiniging van zaai trays

“Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen.”- Oliver Schneider

Duurzame boxenwasser Scherpenhuizen

Limex leverde voor distributiecentrum Scherpenhuizen een boxenwasser, type KKW6000NS voor het duurzaam wassen van boxen waarbij het water verwarmd wordt door hoogwaardige restwarmte uit de koeling.

Hishtil en Limex kondigen uitgebreide samenwerking aan

“Dankzij deze productieve samenwerking tussen Limex en Hishtil kunnen beide bedrijven hun klanten de beste reinigingsoplossing en gezond opkweekmateriaal bieden, zodat ze hun gewaskwaliteit en opbrengsten kunnen maximaliseren.” – Amit Dagan

Uitbreiding bij Box Cleaning Service: nieuwe locatie én nieuwe krattenwasser

Luc Vrenken: “We werken al jaren tot volle tevredenheid samen. Ik heb veel wassers in de praktijk zien draaien, maar door de robuuste bouwwijze van Limex blinken ze echt uit.”

Silver – onze krattenwasser partner in Chili

“Wij werken met veel plezier samen met Limex, waar alle kennis in huis is betreffende de uitdagingen op het gebied van hygiëne en waterschaarste waar wij in Chili en sommige andere regio’s mee te maken hebben.” – Martin Campos

Limex traywasser bij Bergvik Skog Plantor

“De traywasmachine werkt geweldig en dat heeft de totale productie op de kwekerij een enorme boost gegeven. Ik kan elke bosplantproducent de Limex-traywasmachine aanraden.” – Ronny Anngren

Limex krattenwasser bij Banken Champignons

“De Limex krattenwasser voldoet aan onze hygiëne-eis (microbiologische reinheid) en heeft een droogresultaat van minder dan vier gram per kratje. Zo kunnen 5600 kratjes per uur schoon afgeleverd worden, waardoor onze levercapaciteit optimaal blijft.” – Jurgen Banken