Twee familiebedrijven bedrijven bundelen hun krachten: VHM en Limex werken samen aan de realisatie van een boxenwaslijn voor kuubskisten

Wanneer twee bedrijven elkaar vinden en elk een ontbrekend puzzelstukje kunnen leveren, ontstaat een bijzondere situatie. Wanneer beide partijen elkaar begrijpen en gezamenlijk de puzzel kunnen oplossen, resulteert dit in een synergie-effect waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Dit is precies het geval bij de samenwerking tussen Limex en VHM Machinery.

VHM is gespecialiseerd in de automatisering van kuubskist-, bin- en bigbaglogistiek rondom verwerkingsprocessen. Rik van Hees, eigenaar van VHM, licht toe: “Wij richten ons niet op de producten zelf, maar zijn in staat om boxen te vullen, legen, draaien, transporteren en nog veel meer.” Limex is juist weer gespecialiseerd in het wassen en desinfecteren van boxen. Die twee specialismen zijn nu samengekomen in een mooi project.

Samen op één lijn… (boxenwaslijn)

Limex en VHM kennen elkaar al een tijd. Een gezamenlijk project was er echter nog niet van gekomen.  Toen bij Limex een aanvraag binnenkwam van een grote zaadveredelaar in het Westland werden krachten gebundeld. Het betrof een aanvraag waar boxen volledig automatisch moeten worden gewassen, gedesinfecteerd met schuim, gestapeld en gebufferd. De klant ziet echter één lijn, met Limex als aanspreekpunt. “Een one-stop shop, waarmee we de klant ontzorgen,” vertelt Joep Janssen, eigenaar van Limex. “Zo heeft de klant één aanspreekpunt voor al hun lijnen.” Maar achter de schermen wordt het vernuft van de twee bedrijven mooi gecombineerd.


De teams van VHM Machinery en Limex samen aan tafel

Boxen wassen, inschuimen en boxen handelen

De twee specialisten bouwen voor dit gezamenlijke project aan één lijn, waarbij Limex een boxenwasser en een schuim- ontsmettingsunit levert, en VHM de logistieke automatisering eromheen verzorgt. Het veredelingsbedrijf dat de aanvraag deed, werkt met het schuim desinfectiemiddel Menno Florades, om de bigboxen na het wassen goed te ontsmetten. Limex heeft speciale schuimapparatuur ontwikkeld voor dit specifieke middel dus de keuze voor het machinebedrijf was snel gemaakt. Schuimend desinfectiemiddel blijft langer aanwezig op het oppervalk van de box waardoor het desinfectieproces langere tijd doorwerkt. 

De klant heeft in dit project nadrukkelijk verzocht om wassen, schuimen en automatisering te integreren. Enerzijds om arbeidskosten te besparen – een belangrijke overweging gezien de huidige schaarste op de arbeidsmarkt – en anderzijds om het stapelen van de boxen, die zo’n 30 kg wegen, ergonomischer te maken. Daarnaast minimaliseert automatisering het risico op kruisbesmetting, aangezien minder menselijke handelingen tijdens het proces plaatsvinden.

Die automatisering is waar VHM om de hoek komt kijken. VHM verzorgt eerst het invoeren en overzetten. De door de Limex-machines gewassen en in geschuimde boxen worden achteraan de lijn gebufferd door het VHM-deel van de verwerkingslijn, in 14 stapels van 3. Zo staat er snel een vrachtwagenlading klaar om te worden ingeladen, in plaats van dat de boxen handmatig één voor één moeten worden gestapeld.

Door de expertise van Limex en VHM te combineren in een geautomatiseerde waslijn, ontstaat nog een voordeel voor de klant. Die weet nu namelijk zeker dat de boxen elke keer op exact dezelfde wijze worden gewassen. Zeker in een tijd waarin virussen, waaronder ToBRFV en CGMMV de sector teisteren, is het belangrijk te kunnen vertrouwen op die consistentie.

Passen en meten

De samenwerking tijdens het hele proces was uitstekend, vertelt Joep: “Tijdens het ontwerp van de lijn moest rekening worden gehouden met de beperkte beschikbare ruimte. Door de lay-out slim en praktisch in elkaar te puzzelen past het in de beschikbare ruimte. VHM bleek een uiterst flexibele partner. Zowel Limex als VHM heeft aanpassingen gedaan om aan de wens van de eindklant te voldoen, maar door de goede samenwerking staat er straks één solide lijn.”

Samenwerking verder uitbouwen

Het goede contact tussen Limex en VHM zal niet beperkt blijven tot dit project. Er zitten al meerdere projecten in de pijplijn voor de twee machinebouwers. “VHM richt zich meer op de vollegrond, wij op de plantenkwekers en verwerking van geoogste groenten en fruit,” zegt Joep. “Met VHM hebben we nu een prima partner voor de toekomst, en samen willen we de hygiëne in de tuinbouwlogistiek naar een nog hoger niveau tillen, door onze was- en schuimtechnieken te combineren met de automatiseringsexpertise van VHM.”

Het mes snijdt aan twee kanten, beaamt Rik. “Limex en VHM zijn actief in verschillende sectoren, met verschillende machines. Met deze samenwerking komen die verschillende markten samen. Wij tillen dankzij de expertise van Limex de hygiëne van onze lijnen naar een hoger niveau, en Limex heeft nu toegang tot automatisering. Er is echt sprake van twee specialisten die elkaar hebben gevonden.”

Het betreft een veelbelovende samenwerking die zich zal voortzetten, zowel binnen als buiten Nederland “Met VHM samen, richten we onze pijlen op internationale samenwerking in  AGF- en tuinbouwsector, met name in Europa en Noord-Amerika, gebieden waar we allebei al een sterke marktpositie hebben,” besluit Joep.

Afbeelding met persoon, tafelgerei, Snack, maaltijd

Automatisch gegenereerde beschrijving
Het mes snijdt aan twee kanten voor de twee bedrijven, die hun samenwerking vieren met een stuk Limburgse vlaai uit de thuisprovincie van Limex

Lees ook deze nieuwsberichten

Wat zijn de waskosten per krat?

Wat zijn de waskosten per krat?

Limex maakte een exploitatiecalculator om de operationele kosten van een krattenwasserij te bepalen.

Lees verder

Limex big boxen wasmachine

Limex big boxen wasmachine

Met deze wasmachine bent u in staat om met minimale inzet van water, energie en chemicaliën een maximaal wasresultaat te behalen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat Fusarium-schimmel of Listeria-bacteriën zich verspreiden. Een schuimunit kan ook worden toegevoegd voor optimale desinfectie. 

Lees verder

Limex academie

Limex academie

Leer meer over de toepassing van de Dosatron op onze kratwasser in de onderstaande video. Let op de do’s en […]

Lees verder

Bekijk hier ons volledige nieuwsoverzicht

Dit zeggen tevreden klanten over ons

Limex emmerwasmachine bij Kurz Blumen in Korntal-Münchingen in Duitsland

“Limex heeft ons heel goed geadviseerd over de mogelijkheden voor het professioneel reinigen van bloemenemmers.  Gemaakte afspraken zijn nagekomen en hun service is uitstekend te noemen. De wasser is echt een investering die nu al zijn waarde heeft bewezen in ons bedrijf.”

Automatisering in de tuinbouw: een duurzame en efficiënte traywasser voor Iribov

Michiel van Bennekom: “Limex doet wat ze zeggen en zegt wat ze doen. We zijn uiteindelijk zeer tevreden met het geleverde product, waarmee we goed kunnen werken.”

Limex bakken- en traywasser bij Jungpflanzen Gernert

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Het wasresultaat was al snel te zien aan de betere wortelkwaliteit.” – Achim Gernert, eigenaar Gernert Jungpflanzen

Twee krattenwasserlijnen bij RedStar: schitterende was- en droogresultaten

Peter van Geest, Coördinator TD bij RedStar: “Tegen de tijd dat de kratten gestapeld zijn, zijn ze droog. Voor ons is dat al een hele grote vooruitgang. De oplossingen die door Limex gevonden zijn, daar zijn we dus echt heel blij mee.”

Wasser voor aardbeien substraatbakken voor Jarðarberjaland in Ijsland

Steinar Jensen: “We streven naar een optimale hygiëne, zonder chemische producten. Alles werkt precies zoals Limex zei dat het zou werken.”

Twee familiebedrijven bedrijven bundelen hun krachten: VHM en Limex werken samen aan de realisatie van een boxenwaslijn voor kuubskisten

Rik, VHM: “Met deze samenwerking komen die verschillende markten samen. Wij tillen dankzij de expertise van Limex de hygiëne van onze lijnen naar een hoger niveau, en Limex heeft nu toegang tot automatisering.”

5 Traywassers in 4 jaar bij Svenska Skogsplantor

“Onze samenwerking met Limex is erg goed verlopen. Een leverancier waarmee we graag samen blijven werken en die we aanbevelen als goede partner.” – Niclas Noord

Intensieve en duurzame krattenwasser voor Wijnen Square Crops

“Met deze wasser weten we zeker dat de kratten die uit de machine komen schoon en vrij van virussen en andere ziektes zijn, ze kunnen zonder risico gebruikt worden in onze processen.” – Koen Saris

Karren- en traywassers Ontario Plants Propagation

“Ik ben écht groos dat wij zulke grote, intensieve karren- en traywassers krijgen” – Pieter van Dijk

Volautomatische waslijn voor Royal De Ree Holland

“Uiteindelijk hebben wij een systeem dat de gaasbakken veel schoner wast dan de oude installatie en is de bediening van 3 personen naar 1 persoon teruggebracht.” – Joost van den Berg

Reichenspurner Hof in Tüßling beperkt verspreiding van virussen en schimmels met de nieuwe Limex krattenwasser

Directeur dhr. Stefan Smole: “Met deze compacte machine kunnen we erg efficiënt onze kisten wassen en desinfecteren en we besparen reinigingsmiddel, water en energie”

Limex krattenwassers bij Wesselman Flowers

“In de teelt zien we cyclus na cyclus de tulpen gelijkmatig opkomen. Extra toegevoegde waarde is dat de machine TVX virus kan verwijderen. Ik kan elke tulpen kweker een Limex wasser aanbevelen.” – Joost Wesselman

Limex emmerwasser bij Veiling Holambra Brazilië

“Limex heeft met de levering van de emmerwasser volledig aan al onze verwachtingen voldaan. Limex heeft in Brazilië een tevreden klant!” – André van Kruijssen

Limex tray- en drijverwasmachine verlaagt waterverbruik en verbetert teelthygiëne bij De Kruidenaer in Etten-Leur

Christ Monden: “Nadat ik Joep Janssen een rondleiding had gegeven in de kas en mijn wensen had gedeeld, had Joep meteen een beeld van de toepassingsmogelijkheden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van de wasinstallatie waardoor wij veel water besparen.”

Matman Australië: Limex wasmachines op voorraad, supersnelle levering en professionele service.

“Ik gebruik uitsluitend machines van Limex vanwege de bewezen en degelijke kwaliteit.” zegt Rob van Geneijgen

Maak kennis met onze duurzame partner: PlantLab

“We zijn heel enthousiast over het wasresultaat van de Limex-machine. We delen onze plannen en werkmethode graag met een bedrijf als Limex, omdat ze net als wij duurzaamheid voorop hebben staan, en we kijken uit naar een mooie en succesvolle samenwerking in de toekomst!” – Hans van Scheijndel

Duits familiebedrijf maakt switch van tomatenteelt naar sla op water met hulp van Limex drijverwasmachine

“Het is prettig dat de lijnen kort zijn,” vertelt Dhr. Leo Berghs Trienekens. “Je kan gewoon binnenlopen in de fabriek.” Hij heeft uitgebreid de drijverwasmachines kunnen bekijken en testen. “Dat vergroot het vertrouwen voor de aankoop. En zolang je de machine goed schoonhoudt, is er eigenlijk geen onderhoud nodig. We waarderen de professionele en persoonlijke aanpak van Limex”.

Karrenwasser Limex draagt bij aan hygiëne WPK Vegetable Plants

“Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden”, aldus Erik van der Arend – algemeen directeur bij WPK Vegetable Plants.

Spargelmesser Firmenich plaatste al 120 kistenwasmachines van Limex in Duitsland

Bedrijfsleider Jürgen Firmenich: “Als alle leveranciers zo zouden presteren als Limex, heb ik veel minder zorgen: de communicatie is goed, en als er toch een keer een probleem is, wordt dat snel opgelost.”

LCS / Royal FloraHolland Emmerwassers

“De Limex-wasmachines zijn voor LCS een onmisbare component voor een succesvolle dienstverlening!” – Jan van Hoef

Verbeterde teelt hygiëne dankzij Limex tray wasmachine voor ImHofBio

Na verschillende machines te hebben getest, hebben we voor Limex gekozen. Ze gaven ons deskundig en gedegen advies tijdens het aankooptraject. Zo konden we de nieuwe machine aan onze behoeften aanpassen. Inmiddels hebben we de ervaring dat ze ook goede aftersales-service en -advies bieden. – Hansjürg Imhof

Limex krattenwasser bij Boer Erik

“Bij andere fruittelers heb ik machines van Limex zien staan, zelfs een die al 25 jaar in gebruik is en nog steeds werkt. Op het moment dat ik investeer, vind ik het belangrijk om in kwalitatieve en goedwerkende producten te investeren die ik jarenlang kan blijven gebruiken” – Boer Erik

Limex ontwikkelt proces voor hygiënische reiniging van zaai trays

“Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen.”- Oliver Schneider

Duurzame boxenwasser Scherpenhuizen

Limex leverde voor distributiecentrum Scherpenhuizen een boxenwasser, type KKW6000NS voor het duurzaam wassen van boxen waarbij het water verwarmd wordt door hoogwaardige restwarmte uit de koeling.

Hishtil en Limex kondigen uitgebreide samenwerking aan

“Dankzij deze productieve samenwerking tussen Limex en Hishtil kunnen beide bedrijven hun klanten de beste reinigingsoplossing en gezond opkweekmateriaal bieden, zodat ze hun gewaskwaliteit en opbrengsten kunnen maximaliseren.” – Amit Dagan

Uitbreiding bij Box Cleaning Service: nieuwe locatie én nieuwe krattenwasser

Luc Vrenken: “We werken al jaren tot volle tevredenheid samen. Ik heb veel wassers in de praktijk zien draaien, maar door de robuuste bouwwijze van Limex blinken ze echt uit.”

Silver – onze krattenwasser partner in Chili

“Wij werken met veel plezier samen met Limex, waar alle kennis in huis is betreffende de uitdagingen op het gebied van hygiëne en waterschaarste waar wij in Chili en sommige andere regio’s mee te maken hebben.” – Martin Campos

Limex traywasser bij Bergvik Skog Plantor

“De traywasmachine werkt geweldig en dat heeft de totale productie op de kwekerij een enorme boost gegeven. Ik kan elke bosplantproducent de Limex-traywasmachine aanraden.” – Ronny Anngren

Limex krattenwasser bij Banken Champignons

“De Limex krattenwasser voldoet aan onze hygiëne-eis (microbiologische reinheid) en heeft een droogresultaat van minder dan vier gram per kratje. Zo kunnen 5600 kratjes per uur schoon afgeleverd worden, waardoor onze levercapaciteit optimaal blijft.” – Jurgen Banken