Limex schuimunits en het effect van Menno Florades schuim

Limex heeft unieke schuimunits ontwikkeld die Menno Florades opschuimen

Hygiëne is van essentieel belang voor kwekerijen. Zaaitrays, oogstkratten en CC-karren moeten gedesinfecteerd worden om verzekerd te zijn van veilig uitgangsmateriaal. Menno Florades is een veelgebruikt, effectief middel voor desinfectie in de opkweek. Door te schuimen verhogen we de effectiviteit van het desinfectiemiddel enorm.

Limex heeft unieke schuimunits ontwikkeld die Menno Florades opschuimen. Deze units vormen een verlengstuk van je bestaande machine en een optimalisatie van het wasproces.

Vraag meer informatie aan

Waarom ‘Precisie Schuimen’ met een Limex schuimunit?

 • Effectievere desinfectie vanwege langere contacttijd
 • Door het schuim blijft desinfectiemiddel langer op het oppervlak
 • Precieze dosering van het desinfectiemiddel
 • Verlagen van verbruik om milieubelasting en kosten te verlagen
 • Gesloten laagdikte op allerlei oppervlakken, zelfs CC-karren
 • Te combineren met Limex-wasmachines in één lijn
 • Unieke Precision Foaming-technologie
 • Start-stop functie voor momenten dat er geen producten zijn
 • Mogelijkheid om ook andere middelen op te schuimen
 • Ontwikkeld in de praktijk en niet op kantoor
 • Degelijk gebouwd voor jarenlange functionaliteit

Schuimen verlengt de contacttijd van het desinfectiemiddel

Het aanbrengen van desinfectiemiddel in schuimvorm verlengt de contacttijd tussen het middel en het productoppervlak aanzienlijk. Vloeibaar desinfectiemiddel vloeit snel weg, waardoor het oppervlak snel droogt. Schuim blijft langer op het oppervlak aanwezig dan vloeistof. Zo wordt de contacttijd met de chemie verlengd, wat zorgt voor een aanzienlijk betere desinfectie. Een gevolg daarvan: de concentratie van het desinfectiemiddel kan naar beneden. Dit verlaagt vervolgens weer de milieubelasting en verbruikskosten.  

Menno Florades

Menno Florades is een middel dat veel wordt toegepast door plantenkwekers en zaadveredelaars. Het middel is gecertificeerd als gewasbeschermingsmiddel en heeft een N-nummer met als toelating biocide. Daardoor weten we dat het voldoet aan wet- en regelgeving.

Essentieel: Menno Florades staat bekend om zijn hoogwaardige desinfecterende eigenschappen met minimale milieubelasting. In onder andere Duitsland is Menno Florades zelfs toegestaan in de biologische teelt. Met de Limex schuimunit optimaliseren we deze effectieve desinfectie enorm.

Menno Chemie Vertrieb GmbH, de fabrikant van Menno Florades, heeft veel lab-onderzoek gedaan naar effectiviteit en contacttijd tegen bacteriën, schimmels en virussen. Zowel Menno Chemie Vertrieb GmbH als Royal Brinkman vertellen er graag meer over. 

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Desinfectiemiddelen zijn extreem effectief op het oppervlak van producten zoals kratten, zaaitrays en karren. Eventuele vervuiling van dit oppervlak heeft echter een sterk negatief effect op de werking van een desinfectiemiddel. 

Micro-organismen verschuilen zich namelijk in en onder deze organische vervuiling. Het heeft daarom weinig zin om vuile producten te behandelen met een desinfectiemiddel. Daarom raden we nadrukkelijk aan om producten eerst te reinigen, voorafgaand aan de behandeling met een desinfectiemiddel. Dit is ook het geval bij schuim desinfectie. Eerst reinigen, dan pas desinfecteren.

De ontwikkeling van Precisie Schuimen

De eerste Limex schuimunit werd in 2017 geïnstalleerd bij een zaadveredelaar in Zuid Nederland. Schuim werd in te grote hoeveelheden aangebracht waardoor overtollig schuim van de trays afdruppelde. Overtollig schuim werd opgevangen en door middel van een circulatiesysteem hergebruikt en weer op producten aangebracht. In de loop van de dag, door diverse externe invloeden, daalde echter de effectiviteit van het circulerende schuim. Het ontwerp werd rigoureus omgegooid en dit resulteerde in de huidige generatie schuimunits. Deze schuimunits, die veel meer mogelijkheden bieden, noemen we “precisie schuimen”. 

De nieuwste Limex schuimunits brengen een zeer nauwkeurige schuimlaag op het oppervlak van de producten aan. De schuimlaag-dikte is instelbaar en is goed aan te passen om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. Als er even geen producten komen wordt het schuimen uitgeschakeld om later weer acuut en automatisch in te schakelen. 

10-tallen schuimunits in gebruik, interesse groeit

Inmiddels zijn er circa 25 schuimunits succesvol in gebruik in Nederland en Duitsland. Er is veel interesse vanuit andere landen zoals Italië, Mexico, Scandinavië en Amerika.  

Trays en kratten inschuimen met het desinfectiemiddel Menno Florades

Zie in deze video een krattenwasmachine gevolgd door een schuimunit. Kratten en kleine bakjes worden ingeschuimd. De capaciteit in deze video is slechts enkele honderden kratten per uur, maar grotere capaciteiten zijn uiteraard geen enkel probleem. Zaaitrays en plantenkwekersbakken gaan door dezelfde machine.

Big boxes desinfecteren met Menno Florades in schuimende vorm

In deze video wordt een wasmachine voor kuub-kisten weergegeven, gevolgd door een schuimunit. Door de nieuwe schuimtechniek is het mogelijk om het hele oppervlak van de box te voorzien van een uiterst nauwkeurige schuimlaag. De capaciteit van deze installatie is 50 tot 100 boxen per uur. Momenteel worden deze machines ingebouwd in een compleet geautomatiseerde verwerkingslijn voor boxen. Als deze opstelling in bedrijf wordt genomen delen we de beelden graag met ons netwerk. Dit wordt verwacht in het 4de kwartaal van 2024.

CC-karren optimaal desinfecteren met schuim van Menno Florades

Zelfs plantenkarren, bijvoorbeeld CC-karren, kunnen worden geschuimd door de Limex schuimunits. Denk aan capaciteiten tot 100 karren per uur. In de onderstaande video worden karren eerst gewassen en vervolgens geschuimd. Een CC-kar kan tot wel 30 platen bevatten. Deze compact gestapelde karren zijn voor onze schuimunit geen uitdaging. 

Schuimen van andere middelen (als Steril van L.G. Italia S.R.L.)

In de markt zijn er diverse desinfectiemiddelen beschikbaar- veelal ook in schuimvorm toepasbaar. In samenwerking met L.G. Italia heeft Limex veel getest met het middel Steril. Door bepaalde parameters anders in te stellen is ook Steril toepasbaar in de schuimunits. 

Limex is voortdurend op zoek naar andere middelen om te schuimen. Er zijn vele mogelijkheden. Neem gerust contact op met onze collega’s van verkoop om de mogelijkheden te bespreken. 

Andere manieren om het desinfectie effect te verhogen

We delen graag aanvullende voorzorgsmaatregelen om het desinfectie effect te verhogen. 

 • Verleng de contacttijd door de geschuimde producten op een tochtvrije beschutte plek op te slaan. Logischerwijs: schuim droogt sneller in de zon en in de wind dan in een dichte schuur. 
 • Verleng de contacttijd door stapels producten in te sealen met folie. Dit zorgt ervoor dat producten langer vochtig blijven.
 • Plaats behandelde producten in een schone dichte opslaghal. Voorkom dat ongedierte (zoals vogels, muizen en ratten) de schone producten weer bevuilt.

Zuur tast beton aan

Diverse desinfectiemiddelen, waaronder Menno Florades, zijn zuur. Zuur tast beton aan. Zorg ervoor dat de vloer rondom de schuimunit en bij de opslag van producten is beschermd tegen de inwerking van zuur. Denk bijvoorbeeld aan een coating op de vloer, of zuurbestendige beton. 

Achim Gernert, eigenaar van Jungpflanzen Gernert

Dit vertelde Achim Gernert, eigenaar van Jungpflanzen Gernert;

“De trays worden grondig gereinigd en gedesinfecteerd met Menno Florades schuim. Met dit systeem zijn we ook goed opgewassen tegen virussen en bacteriën.”

Dhr. Oliver Schneider, Directeur bij Helmut Schneider GmbH

Dit vertelde Dhr. Oliver Schneider, Directeur bij Helmut Schneider GmbH;

“We werken al jaren samen met Limex omdat we tevreden zijn over de wasmachine en de support. Limex ontwikkelt voortdurend en voldoet zo aan onze steeds strengere eisen. We kunnen Limex met een gerust geweten aanbevelen ”

Wil je ook een schuimunit?

Vraag een offerte aan, stuur een Whatsappbericht of vul het formulier in voor meer informatie. Wij denken graag met je mee.

Snel contact?

Stuur een mail naar sales@limex.nl, bel ons op 0773074412 of laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Meer weten over onze machines?

Bekijk onze machines.