Duurzame boxenwasser

Artikel over Limex Boxenwasser in ‘Logistiek en verpakking’, april 2017

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het distributiecentrum Scherpenhuizen, een bedrijf gespecialiseerd in de in- en export, groothandel verpakken, op- en overslag en distributie van groente, fruit en exoten. Het DC heeft een vloeroppervlak van 40000 m2 en is volledig duurzaam gebouwd en beschikt over een eigen energievoorziening.

Ook voor de productiehal stond het thema duurzaamheid centraal. Zo levert Limex de nieuwste boxenwasser, type KKW6000NS voor het duurzaam wassen van boxen waarbij het water verwarmd wordt door hoogwaardige restwarmte uit de koeling. ‘Het was een van de eisen van Scherpenhuizen’, vertelt Joep Janssen, engineering manager bij Limex. ‘Doordat we in een vroeg stadium zijn betrokken in de plannen, hebben we in de engineering fase duidelijk rekening gehouden met het verlagen van het watergebruik door hergebruik van het water in de wastunnel en de thermische energie’, aldus Janssen.

Restwarmte

Half maart wordt de boxenwasser van Limex geïnstalleerd. ‘In deze boxenwasser worden 100 oogstkratten per uur intensief gereinigd’, licht Janssen toe. ‘Deze kratten zijn afkomstig van groentetelers en komen na verwerking van de groenten eerst in een bufferzone terecht.’ Bij voldoende voorraad gaat de boxenwasser draaien. Eerst wordt het water in de wastank opgewarmd door de restwarmte die afkomstig is van de koelcellen. Dit verwarmingswater heeft een relatief lage temperatuur. Om toch voldoende energie over te kunnen dragen, is de boxenwasser voorzien van de ‘Limex tube heat exchangers’. Deze heat exchangers halen een flink percentage meer warmte overdracht voor de verwarming van het waswater, dat tijdens het wasproces een constante temperatuur heeft van 50 graden Celcius.

Wasproces

In de wastunnel worden de kratten onder hoge druk (8 bar) besproeid met water met een lage concentratie reinigingsmiddel, waarna de kratten worden nagespoeld en naar de uitlekzone gaan. Deze manier van reiniging sluit het achterblijven van schimmels (die in akkergrond zouden kunnen zitten en de gewassen kunnen aantasten) volledig uit. ‘Wij hebben in deze sector een zeer ruime ervaring en onze installaties zijn voorzien van de juiste technische eigenschappen om organische deeltjes en schimmels te verwijderen. Maar elke situatie is anders, zegt Janssen. ‘In dit project hebben we in samenwerking met Scherpenhuizen een reinigingssysteem bedacht dat bestaat uit een combinatie van druk, temperatuur, reinigingsmiddel en contacttijd. Op deze manier kan Scherpenhuizen garanderen dat de kratten schoon en schimmelvrij naar de telers gaan.’

Monitoring

Tijdens het wasproces wordt de boxenmachine continu gemonitord op watertemperatuur, waterniveau, pompen, concentratie reinigingsmiddel en gewassen aantallen. De machine heeft een eigen besturingssysteem dat gekoppeld is aan de besturing van de bufferbanen en de stapelaar. Om beïnvloeding van lucht en vochtigheid in de productiehal te voorkomen staat de boxenwasser in een aparte cabine, in de hal met een eigen luchttoevoer en afvoer. Met de levering van deze boxenwasser levert Limex een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van Scherpenhuizen.

Lees ook deze nieuwsberichten

Collega gezocht: Projectleider Engineering

Wij zijn op zoek naar versterking! We zoeken een communicatieve engineer die samen met ons praktische oplossingen gaat realiseren.

Lees verder

Limex schuim desinfectie module is doorontwikkeld voor plantenkarren

Schuim verlengt de tijd dat het middel in contact is met het oppervlak van de kar intensief. Het blijft daarmee veel langer effectief. Overtollige schuim in deze unit wordt opgevangen en hergebruikt, hierdoor wordt circa 20% van het middel bespaart.

Lees verder

Karrenwasser Limex draagt bij aan hygiëne WPK Vegetable Plants

“Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden”, aldus Erik van der Arend – algemeen directeur bij WPK Vegetable Plants.

Lees verder

Bekijk hier ons volledige assortiment